Targu Ocna :: Biserica Domneasca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Domnească
Târgu Ocna
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Târgu Ocna
Județ:Bacău
Adresa:strada Gheorghe Doja nr. 1, în cimitir
Cod poștal:605600
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieria-Onesti.ro
www.epr.ro
www.TirguOcna.ro
www.TgOcna.ro
www.csjBacau.ro
www.prefecturaBacau.ro
Preot:CONSTANTIN GENES
Hram:Sf. Cuv. Parascheva,
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn „Cuvioasa Parascheva”, numită și „Domneasc㔠a fost construită din bârne de stejar pe malul drept al pârâului Vâlcica, nu departe de Ocne, pentru rufetașii de aici. Tradiția spune că biserica actuală a fost refăcută pe locul alteia mai vechi care data din anii 1572 – 1574, de pe vremea lui Ioan Vodă cel Viteaz.
Actuala biserică datează din anul 1725, construită de Dediu Codreanu, mare spătar, socrul lui Mihai Racoviță Voievod.
Inscripția aflată deasupra ușii la intrare glăsuiește:
”Leat 7233 (1725) , aprilie 30. Această sfânt biserică s-au prefăcut în zilele Măriei Sale Ion Mihai Racoviță Voievod gospodja și Ana în domnia 3-a cu cheltuiala dumisale Dediului vel spătar și jupâneasa dumisale Ruxandra, părinții doamnei Anii și prin osteneala dumisale Catrina în cămărășii (a) 3” iar pe ușorul ușii din stânga este probabil numele meșterului Mihai Radu.
În decursul anilor, biserica s-a bucurat de numeroase privilegii din partea mai multor Domni: Mihai Racoviță, Constantin Racoviță, Mihai Șuțu, și alții.
Alte informații:Biserica are un plan simplu în formă de corabie, cu absida altarului decroșată, tipologic aparținând secolului al XVIII- lea. În prelungirea pronaosului a fost adăugată la o dată târzie, clopotnița cu turn , căptușită cu scândură.
Clopotnița are două clopote: cel mic, cu inscripție ilizibilă iar cel mare cu o inscripție din 1861, în care se artă că el a fost turnat cu cheltuiala șavgăilor și a primarului Iorgu Metaxa.
Temelia bisericii este din piatră de carieră.
Biserica este pardosită cu dale de piatră iar pereții căptușiți cu scândură cu nervuri care se grupează în cheia de boltă dublă.
Remarcabil este iconostasul alcătuit din icoane de o mare frumusețe, fiind renovate în anii 1789, 1800, 1810 și 1830.
În prezent, biserica este folosită drept capelă mortuară, fiind poziționată în mijlocul cimitirului parohiei, unde se odihnesc o serie de personalități de vază de altădată. . .
Cod Monument:BC-II-a-B-00907
Știri despre biserică:

»  Căsuța de bârne a Sfintei Parascheva de la Târgu Ocna (2014-10-12)

 Închide 

Căsuța de bârne a Sfintei Parascheva de la Târgu Ocna

[2014-10-12]
Ne abatem azi printre înălțimile domoale ale Subcarpaților spre Târgu Ocna, în județul Bacău, acolo unde în urmă cu aproape trei veacuri s-a ridicat o biserică de bârne în care ocnașii salinei să se poată ruga.
Odinioară, orășelul de azi nu era decât un sat mai mărișor, așezat sub poalele Măgurei, cu oameni obișnuiți cu traiul greu de la munte. Ocna de sare de la marginea satului, pe care documentele vechi o pomenesc încă din secolul al XIV-lea, a fost cea care a însuflețit mereu așezarea. Treptat satul s-a transformat în târg, botezat cum altfel decât după numele salinei. Renumită în întreaga țară a Moldovei, pomenită în hrisoave domnești, amintită de Dimitrie Cantemir în a sa „Descriptio Moldaviae“, salina avea să mai dea târgului un alt dar de preț: Biserica de lemn „Sfânta Parascheva“ sau Biserica Domnească, așa cum o numesc localnicii și acum.
Ridicată pe malul pârâului Vâlcica, prinsă în brațe de înălțimile din jur, bisericuța continuă o poveste a lemnului binecuvântat, începută în timpul domniei lui Ioan Vodă cel Viteaz. Căci, menționează Theodor Codrescu, la 1580 exista deja aici o biserică de lemn. Pe locul acesteia s-ar fi ridicat actualul locaș de lemn, aflat sub ocrotirea Sfintei Parascheva. Acesta a fost prefăcut apoi în întregime la 1725, pe cheltuiala socrului domnitorului Mihai Racoviță, Dediu Codreanu, mare cămăraș al salinei, așa cum se menționează în sinodicul bisericii. „Se spune că această biserică a fost făcută chiar pentru rufetași (n. r. - meseriași, breslași), pentru ocnașii ce lucrau la extragerea sării, căci și atunci, ca și acum, salina se afla în spatele acestui loc, la doar câteva sute de metri. Cu timpul, în jurul bisericii s-au construit câteva clădiri de mici dimensiuni, care au servit drept spital ocnașilor“, povestește părintele Constantin Geneș, parohul Bisericii „Sfânta Parascheva“.
Mai multe detalii în “Ziarul Lumina”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 549, Ultimul acces: 2018-05-24 18:42:46


Nr. vizualizări:1132
Data ultimei vizualizări:2018-05-24 18:42:46
Data actualizare:2018-02-02 10:09:14
Data încărcării:2006-07-14 09:15:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-09-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D80
Contor: 55

Vedere din spate
Foto: Dan.chent

Contor: 13

Vedere din lateral
Foto: protoieria-Onesti.ro

Contor: 12

Vedere din spate
Foto: Basilica.ro

Contor: 54

Vedere din față
Foto: CIMeC