Iasi :: Manastirea Sf. Nicolae Domnesc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Nicolae Domnesc
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Anastasie Panu nr. 65
Cod poștal:700028
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:www.sfantulnicolaedomnesc.lx.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Dr. NACLAD CONSTANTIN, Dr. Dan Sandu
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica "Sfântul Nicolae Domnesc", construită între 1491-1492 și refăcută la sfârșitul secolului al XIX- lea, este cel mai vechi edificiu religios din Iași care s-a păstrat până astăzi. A fost ctitorită de Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt pe locul unei mai vechi biserici, "întru pomenirea și ruga sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae", după cum se spune în Pisanie. Fiind situată în imediata vecinătate a vechii Curți domnești și pentru faptul că aici au fost unși în domnie, cu sfântul și marele Mir, aproape toți domnii Moldovei, de la Despot vodă până la Alexandru Ioan Cuza, bisericii i s-a spus Sfântul Nicolae-Domnesc. Sfântul Nicolae, patronul și ocrotitorul bisericii, a fost arhiepiscop în Mira Lichiei (pe coasta de sud a Asiei Mici) în secolul IV. Apărător al dreptei credințe la Sinodul I ecumenic de la Niceea (325) , mare făcător de minuni, ierarh milostiv și plin de bunătate, este lăudat în tropare ca "îndreptător credinței și chip blândeților".
n prima jumătate a veacului al XVIII-lea bisericii Sf. Nicolae Domnesc i s-au adăugat încă două altare: unul închinat Sfântului Ștefan iar celălalt Sfintei Varvara. Între cele două paraclise se afla un pridvor.
Ultima restaurare generală a avut loc între anii 1888-1904 când, practic, edificiul a fost desfăcut bucată cu bucată pentru a fi reconstruit din temelii. Lucrările au fost conduse de arhitectul francez Lecomte du Nouy. Deși biserica a fost reconstruită cu toată fidelitatea, arhitectul a eliminat contraforturile și a înălțat turla pe o bază octogonală. Arhitectura exterioară conjugă în modul cel mai armonios piatra, cărămida aparentă și teracota, dispusă în discuri smălțuite policrome. În firidele din registrul superior apar pictate în frescă un număr de 282 de chipuri. Interiorul bisericii aparține, în întregime, ultimei restaurări. Pereții și bolțile sunt acoperite de o frescă somptuoasă, pe fond albastru, realizată cu multă măiestrie de francezii Boris Bernard, Emilie Mempiot și P. Mauretal.
Până spre sfârșitul sec. al XVII-lea, Biserica Sfântul Nicolae-Domnesc a servit drept Catedrală mitropolitană. În chiliile dimprejur a locuit un timp Mitropolitul Dosoftei și tot aici a funcționat o tipografie de carte românească. În anul 1749 s-a înființat o școală românească, pe atunci singura din Iași și care, reorganizată de Mitropolitul Iacov Putneanul, va ajunge una dintre cele mai importante din Moldova.
În prezent, Biserica Sfântul Nicolae-Domnesc funcționează ca paraclis mitropolitan, fiind încredințată spre administrare mănăstirii Sf. Trei Ierarhi; duminica și în zilele de sărbătoare se slujește aici Sfânta Liturghie, adeseori cu participare arhierească.
Alte informații:Urmând evlaviei familiei domnitoare din Moldova față de ierarhul din Mira Lichiei (Bogdan I ridicase la Rădăuți o biserică pe care a închinat-o Sf. Nicolae) , Dreptcredinciosul Voievod Ștefan alege pentru ctitoria sa din Iași același hram.
Biserica Sfântul Nicolae-Domnesc se înscrie în șirul bisericilor de oraș construite de Ștefan cel Mare și Sfânt într-un stil caracteristic, cu pronaosul mult lărgit în comparație cu naosul, pentru a cuprinde cât mai mulți credincioși. Biserica se numără printre cele mai frumoase și mai reprezentative locașuri sfinte din câte s-au înălțat în acea epocă de mare înflorire a stilului moldovenesc. În decursul secolelor XVII și XVIII, biserica a suferit grave deteriorări de pe urma incendiilor și a cutremurelor, încât a necesitat numeroase restaurări. În secolul al XVII-lea, o restaurare generală a fost făcută de către Domnul Antonie Ruset, care a și împodobit locașul cu numeroase obiecte de cult de mare preț, unele păstrate în biserică până astăzi (două sfeșnice de bronz masiv, decorate în stilul renașterii italiene, icoane etc. ) . Domnul Antonie Ruset a construit în jurul bisericii chilii încăpătoare, în care s-a instalat, în 1677, Mitropolitul Dosoftei al Moldovei (1671-1674; 1675-1686) , unul dintre cei mai mari cărturari români ai vremii. Mitropolitul Dosoftei a înființat aici o tipografie în care a tipărit, în limba română, Liturghierul, Viețile sfinților, Molitvenicul, Psaltirea etc.
Mobilierul bisericii, inclusiv iconostasul, este lucrat în lemn poleit cu aur.
Din pisanie: „În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Ioan Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a voit a zidi această casă întru amintirea, pomenirea și întru ruga Sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae, pentru pomenirea celor adormiți unde „sunt” și părinții și fratele nostru, și pentru sănătatea domniei noastre și copiilor noștri, pe care am început a o zidi în anul 6999 (1491) , luna iunie și s-au sfârșit în al 7000-lea an (1492) , luna august, 10. ”
Cod Monument:IS-II-m-B-03962
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film Biserica Sf. Nicolae (Video)
Știri despre biserică:

»  Descoperiri arheologice la Biserica „Sfântul Nicolae“ – Domnesc din Iași (2016-05-26)

 Închide 

Descoperiri arheologice la Biserica „Sfântul Nicolae“ – Domnesc din Iași

[2016-05-26]
de Gheorghe Anghel

În apropierea Bisericii „Sfântul Nicolae“ – Domnesc din Iași a fost demarat, în urmă cu câteva săptămâni, un șantier. În urma săpăturilor, au fost găsite mai multe morminte și obiecte vechi, dar și zidul fostului locaș de închinăciune ctitorit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. La inițiativa părintelui slujitor Constantin Naclad, vestigiile vor fi conservate și valorificate, informează site-ul doxologia.ro.
La aproximativ zece metri de colțul sud-vest al Bisericii „Sfântul Nicolae“ – Domnesc din Iași, s-au făcut câteva descoperiri arheologice importante. Din primele cercetări se pare că Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a valorificat între anii 1491-1492 vechi urme a unei biserici construite de Alexandru cel Bun undeva în prima jumătate a veacului al XV-lea. Multă vreme s-a crezut că în jurul actualei biserici nu se mai păstrează foarte multe obiective arheologice din cauza intervențiilor brutale sub forma restaurării făcute la începutul secolului al XX-lea de către arhitectul André Lecomte du Noüy.
„Marea noastră surpriză a fost să constatăm că sub nivelul de molozuri, dărâmături rezultate în urma restaurării din anii 1884-1904, se mai păstrează încă rămășițe semnificative din vechea incintă a Mănăstirii «Sfântul Nicolae» – Domnesc din Iași. Acest locaș de închinare este foarte important, întrucât aici a fost o vreme sediul Mitropoliei Moldovei, iar domnii Moldovei erau încoronați aici“, a explicat arheologul medievist Bobi Apăvăloae, cercetător științific în cadrul Centrului de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române – filiala Iași.
Valorificarea mărturiilor descoperite
În urma săpăturilor, au fost identificate numeroase morminte din necropola bisericii, din anii 1500-1800. Arheologii și-au dat seama de vechimea mormintelor după monedele recuperate, acestea având inscripționate anul de emisie. „Pe lângă morminte, am descoperit și fundațiile din piatră ale bisericii lui Antonie Ruset, ctitorie din a doua jumătate a veacului al XVII-lea. De asemenea, s-au identificat fundațiile din piatră destul de modeste ale vechilor chilii care existau în interiorul mănăstirii. Toate lucrurile descoperite vor fi analizate, cartate și cuprinse într-un dosar ce va fi înaintat Comisiei Naționale de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii. În funcție de avizele primite, vom încerca să valorificăm aceste mărturii ale vechimii locașului“, a mai spus arheologul Bobi Apăvăloae.
Parc istoric arheologic eclesiastic
Cercetarea arheologică din apropierea sfântului locaș întâmpină și o serie de dificultăți specifice: finanțare redusă și condițiile meteo nefavorabile. Descoperirile arheologilor din incinta veche a așezării monahale de la „Sfântul Nicolae“ – Domnesc pot contribui la o nouă restructurare a parcului din jurul bisericii. „În lungul liniei de tramvai, am găsit fundațiile vechilor biserici de pe acest loc. În 1970, când s-a restaurat Casa «Dosoftei», au ieșit numeroase vestigii din vechea mănăstire, care vor fi puse în valoare. Pe baza unui proiect bine documentat și prin intermediul unei finanțări se poate realiza un parc istoric arheologic eclesiastic, în jurul acestui locaș de închinare. Avem ca mărturii vechile ziduri de incintă, traseele fundațiilor bisericilor care s-au succedat pe acest loc, astfel că există toate elementele pentru a face ceva pentru istoria orașului Iași și pentru istoria Bisericii“, s-a exprimat arheologul Bobi Apăvăloae.
Cercetare arheologică, susținută de preotul Constantin Naclad
O parte dintre osemintele găsite de echipa de lucru vor fi analizate de Institutul de Antropologie. Pe baza măsurătorilor, cercetătorii își pot da seama de anumite caracteristici antropologice a vechilor locuitori ai orașului. Rămășițele pământești descoperite vor fi apoi reînhumate în jurul locașului de închinare. „Părintele Constantin Naclad este un iubitor de istorie și de arheologie, acest lucru reieșind din faptul că a înțeles că toate lucrările trebuie făcute prin intermediul unei cercetări. Părintele a fost primul care a venit și a propus ca toate obiectivele găsite în jurul bisericii să fie puse în valoare. În același timp, preotul Constantin Naclad se străduiește să găsească fondurile necesare pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice din preajma monumentului“, a conchis arheologul Bobi Apăvăloae. Biserica „Sfântul Nicolae“ – Domnesc a fost ridicată în apropierea Curții Domnești din Iași, între 1491-1492, de către voievodul Ștefan cel Mare, fiind refăcută în secolul al XVII-lea de domnul Antonie Ruset și care a împodobit-o cu numeroase obiecte de cult. A fost restaurată de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, între 1890-1904, care a desfăcut-o bucată cu bucată pentru a o reconstrui din temelie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8535, Ultimul acces: 2020-09-29 14:05:24


Nr. vizualizări:23405
Data ultimei vizualizări:2020-09-29 14:05:25
Data actualizare:2014-07-03 08:22:14
Data încărcării:2005-11-24 05:10:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:52
Fotografi:Alexandru Losonczy: 30, Yair Karelic: 6, Vitalie Danciu: 4, Dan Deva: 3, Flavius Pătruți: 2, internet: 1, FototecaOrtodoxiei.ZiarulLumina.ro: 1, Raluca Damian: 1, Alessio Damato: 1, Bogdan Apostoaia: 1, George Alexandru Marinescu: 1, Voluntar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-12-03
Contor: 170

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Data: 2009-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 162

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-17
Contor: 125

Vedere generală
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2009-10-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 121

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2014-06-22
Contor: 71

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2006-02-04
Aparat: Samsung Techwin <Digimax S500 / Kenox S500 / Digimax Cyber 530>
Contor: 76

Vedere din față
Foto: Alessio Damato

Data: 2014-07-14
Contor: 103

Vedere din față
Foto: Flavius Pătruți

Contor: 70

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 47

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-17
Contor: 52

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2010-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 54

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 53

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-08-17
Aparat: Apple iPhone 4
Contor: 52

Vedere de ansamblu
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2009-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 61

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-01-31
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 81

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 36

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4