Danut Dobos: Tasso din Savona – „Sfantul de la Rachiteni” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dănuț Doboș: Tasso din Savona – „Sfântul de la Răchiteni”

[2020-05-22]
La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea Tasso din Savona – „Sfântul de la Răchiteni”, scrisă sub coordonarea dr. Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 14Ś20, are 127 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 20 lei.

Cu prilejul realizării, în anul 1999, a primei lucrări monografice dedicate localității Răchiteni, am fost surprins să descopăr o figură cu totul și cu totul aparte în rândurile misionarilor franciscani italieni din Moldova – aceea a preotului Anton Francisc Tasso din Savona. Istoria Bisericii noastre locale este plină de personalități ilustre de misionari franciscani, intrați de mult în conștiința istorică a catolicilor din Moldova, printre care s-au numărat prefecții și vizitatorii apostolici, preoții cărturari și mulți alții. Cu toții s-au impus în conștiința contemporanilor ca preoți plini de zel și de harul lui Dumnezeu și eroi ai credinței catolice de-a lungul timpului, în mult zbuciumata istorie a Moldovei secolelor XV-XIX.
Despre un singur preot există însă mărturia faptului că a murit „în faimă de sfințenie”, și anume misionarul Francisc Anton Tasso din Savona, paroh de Răchiteni în perioada 1763-1765. Proiectul inițiat de Preasfințitul Petru Gherghel privind restaurarea Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Iași a readus în actualitate chestiunea unor săpături arheologice de anvergură în interiorul acesteia, precum și speranța descoperirii rămășițelor pământești ale părintelui Tasso, strămutate de la Răchiteni la Iași în anul 1813.
În august 2015, cu prilejul unei discuții purtate la Răchiteni cu părintele paroh Marian Fechetă, în cadrul lansării monografiei Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe Valea Siretului, am propus pentru prima dată ideea aducerii la Răchiteni a osemintelor părintelui Tasso. Până la retragerea sa la pensie, în anul 2017, pr. Marian Fechetă a susținut intens ideea readucerii la Răchiteni a osemintelor. La această propunere s-au asociat apoi preoții Ieronim Iacob, Iosif Răchiteanu, Iosif Doboș, Marian Dascălu, originari din Răchiteni, membrii corpului didactic de la Școala Generală Răchiteni, dintre amintesc în mod deosebit pe prof. Cristiana Ghercă, precum și alți răchiteneni cu funcții de răspundere la Primăria Răchiteni.
După preluarea păstoririi parohiei Răchiteni, părintele paroh Inocențiu Arcana a îmbrățișat cu entuziasm acest proiect pe care astăzi îl vede încununat prin aducerea acasă a unei părți din osemintele părintelui Tasso și așezarea acestora la loc de cinste în altarul instalat cu acest prilej în biserica „Sfântul Anton de Padova”. Aș dori să evidențiez în acest context meritul primarului comunei Răchiteni, Petre Doboș, care a preluat, la începutul anului 2017, această idee și pe care a susținut-o pe parcursul acestui an, inclusiv prin depunerea unei cereri în acest sens la conducerea Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Totodată, se cuvine subliniat faptul că Primăria Răchiteni, cu aprobarea Consiliului Local, a fost principalul sponsor al lucrărilor de amenajare a altarului Tasso, precum și al prezentei lucrări monografice.
Doresc să adresez alese mulțumiri părintelui paroh Inocențiu Arcana, primarului Petre Doboș, consilierilor locali, preoților originari din Răchiteni – Mons. Ieronim Iacob, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Marian Dascălu, prof. Cristina Ghercă, pr. Alois Moraru, lui Mihai Iacob și Stelei Cheptea, pentru implicarea în reușita acestui proiect de suflet pentru catolicii din Răchiteni. Recunoștință și gratitudine de asemenea pr. Mihai Budău și Excelenței Sale Iosif Păuleț pentru aprobarea inițială acordată demersurilor de readucere la Răchiteni a unei părți din osemintele părintelui Francisc Anton Tasso. (dr. Dănuț Doboș pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 16, Ultimul acces: 2020-05-30 10:17:34