Papa Francisc: Misiunile trebuie sa faciliteze intalnirea cu Cristos, nu sa o complice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Misiunile trebuie să faciliteze întâlnirea cu Cristos, nu să o complice

[2020-05-22]
Papa Francisc
Activitatea misionară este cooperarea cu Duhul Sfânt pentru a aduce oamenii la Cristos; ea nu beneficiază de pe urma unor programe extrem de complicate sau a unor campanii sofisticate, a spus Papa Francisc joi, 21 mai 2020, într-un mesaj adresat Societăților Pontificale de Misiune. „Întotdeauna proclamarea mântuirii aduse de Isus ajunge la oameni acolo unde sunt ei și așa cum sunt ei, în desfășurarea vieților lor. În special ținând cont de timpurile în care trăim, aceasta nu are nimic de a face cu conceperea de programe de pregătire ‘specializate’, cu crearea de lumi paralele sau cu conceperea de ‘sloganuri'”.

Sfântul Părinte a îndemnat Societățile Pontificale de Misiune, un grup din lumea întreagă de societăți misionare catolice sub jurisdicția Papei, „să facilitați, nu să complicați” activitatea misionară. Pontiful a îndemnat la „contact concret cu situațiile din viața reală, și nu doar discuții în comitete sau analize teoretice”. A mai spus că în pandemia de coronavirus, „există o mare dorință de a întâlni și a rămâne aproape de inima vieții Bisericii. Căutați așadar noi căi, noi forme de slujire, dar încercați să nu complicați ceea ce în realitate este foarte simplu”. Societățile de Misiune Pontificale susțin peste 1.000 de Dieceze, în principal din Asia, Africa, Oceania și Amazonia.
În mesajul său de nouă pagini adresat grupului, Papa Francisc a făcut câteva recomandări și a avertizat cu privire la capcanele de evitat în slujirea misionară. El a sfătuit ca rugăciunea la Duhul Sfânt să fie în centrul misiunii, pentru ca rugăciunea „să nu fie redusă la o simplă formalitate în întâlnirile și predicile noastre”. „A-i cere Domnului să deschidă inimile față de Evanghelie și a cere tuturor să susțină material activitatea misionară: acestea sunt lucruri simple și practice pe care toți le pot face cu ușurință.” Papa a mai subliniat importanța la a avea grijă de săraci. Nu există nici o scuză, a spus el: „Pentru Biserică, preferința pentru săraci nu este opțională”.
În privința donațiilor, Sfântul Părinte le-a spus societăților misionare să nu își pună încrederea în sisteme mai mari și mai bune de strângere de fonduri. Dacă sunt descurajați de scăderea colectelor, să pună această suferință în mâinile Domnului. Misiunile trebuie să evite să devină ca niște ONG-uri, concentrându-se pe strângerea de fonduri. Iar fondurile pe care le primesc trebuie să fie folosite pentru dezvoltarea misiunii Bisericii și pentru a susține nevoile esențiale și obiective ale comunităților. „Nu cedați în fața complexelor de inferioritate sau ispitei de a imita acele organizații super-funcționale care strâng fonduri pentru cauze bune și apoi folosesc un procent mare din ele pentru a-și finanța propria birocrație și a-și face publicitate”.
„O inimă misionară recunoaște situația reală a oamenilor reali, cu propriile lor limite, păcate și fragilități, pentru a deveni ‘slabi între cei slabi'”, a încurajat Papa. „Uneori, aceasta înseamnă să încetinim ritmul pentru a conduce o persoană care se află încă pe căi greșite. Uneori, aceasta înseamnă a-l imita pe tatăl din pilda fiului risipitor, care lasă ușile deschise și privește în fiecare zi așteptând întoarcerea fiului său.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 14, Ultimul acces: 2020-05-30 10:17:46