In Duminica Sfintei Cruci, PS Ioan Casian a enumerat etapele pentru a deveni ucenici ai Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În Duminica Sfintei Cruci, PS Ioan Casian a enumerat etapele pentru a deveni ucenici ai Domnului

[2021-04-07]
de Iulian Dumitrașcu

Episcopul Ioan Casian al Canadei a prezentat, în Duminica Sfintei Cruci, etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a deveni ucenici ai lui Dumnezeu.
„Mântuitorul Hristos spune: Oricine voiește să vină după Mine – prima etapă, să se lepede de sine – a doua etapă, să-și ia crucea, iar a treia – să-Mi urmeze Mie (Marcu 8:34)”.
Ierarhul explică în amănunt ce presupune fiecare etapă dintre cele enumerate.
„Primul pas este acela al golirii de iubirea de sine străină lui Dumnezeu. Sf. Cezarie de Arles spune că iubirea de sine a fost eșecul primului om în Rai. Dacă nu s-ar fi iubit pe sine în ordinea cea nepotrivită, omul ar fi fost pregătit să-L asculte pe Dumnezeu, preferându-L pe El înainte de sine însuși”.
„A doua etapă este să-și ia crucea, să ia lucrarea lui Hristos, să o asume. Pentru omul care își începe viața în Biserică, prima Cruce este Crucea Botezului, care înseamnă a mărturisi credința”.
„A treia era etapă este urmarea lui Hristos. A pleca la drum după golirea de sine și luarea Crucii înseamnă a nu-L pierde din vedere nici clipă pe Hristos. El este alfa și omega vieții noastre. El este semnul prin care înțelegem că suntem pe calea cea bună către împărăția cerurilor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Ioan Casian.
El a vorbit și despre post, credință și cruce.
„Postul cu adevărat înseamnă, cârmirea corabiei care suntem noi înșine, de la apusul păcatului, patimilor și slăbiciunilor către răsăritul virtuților, harului dumnezeiesc și binecuvântării, către Hristos”.
„Postul este perioada înfrânării la care suntem chemați să aderăm prin credință, pentru că harul lui Dumnezeu să lucreze în așa fel încât să urcăm pas cu pas scara Raiului închipuită de Scara Sf. Ioan Scărarul”.
„Suntem în perioada înfrânării, în care încercăm să revenim la acea atmosferă a Raiului”, a mai spus ierarhul. „Hristos ne ia pe Crucea Lui pentru a ne duce mai departe și mai sus. Prin credință nu facem decât să ne atașăm de această Cruce pentru a fi purtați de Hristos prin ea spre noaptea Învierii, noaptea mântuirii noastre”.
Ierarhul român a rostit cuvântul la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint Hubert.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3, Ultimul acces: 2021-04-12 04:28:51