Memorialul “Vulcan-Irinyi-Popfiu” la Leta Mare (Letavertes) – personalitati de origine romana omagiate in Ungaria. - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Memorialul “Vulcan-Irinyi-Popfiu” la Leta Mare (Letavertes) – personalități de origine română omagiate în Ungaria.

[2017-10-09]
În data de 07 octombrie 2017, Autoguvernarea Română și Asociația Culturală a Românilor din orașul Leta Mare, județul Hajdu-Bihor, au organizat XXIII-a ediție a „Memorialului Vulcan-Irinyi-Popfiu”. În cadrul festivităților, au fost elogiate personalități marcante de origine română, de religie greco-catolică, care se leagă de această localitate: Iosif Vulcan, Ioan Irinyi și Iustin Popfiu.
Iosif Vulcan (1841–1907), care a trăit în Leta Mare, a fost publicist și scriitor, membru al Academiei Române. A fost inițiatorul apariției revistei “Familia“, în care a debutat Mihai Eminescu, cu poezia „De-aș avea.” El este cel care l-a convins pe Eminescu să și schimbe numele, fiind considerat ”nașul literar” al marelui poet. Ioan Irinyi, chimist și om de știință, a fost inventatorul chibritului cu fosfor iar Iustin Popfiu (1841–1882) a fost teolog, protopop greco-catolic și erudit scriitor.
La manifestare au participat ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca și Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. Au mai participat Emilian Pavel, europarlamentar român, Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor, Szabo Odon, deputat, pr. Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (ATRU) ș.a. Au contribuit la buna desfășurare a manifestărilor și au participat invitați din România, precum dr. Aurel Chiriac - directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, Ioan Pop- directorul muzeului Iosif Vulcan din Oradea, ș.a.
Festivitatea a debutat cu o conferință la primăria din localitate, unde au adresat cuvinte de salut președintele Autoguvernării Române din Leta Mare, Gavril Crișan, primarul localității, Menyhart Karoly, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, euro-deputatul român Emilian Pavel și președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor. Pr. Mihai Vătămănelu și pr. Szimicsku Ferenc, protopopul de Leta Mare, au oficiat o slujba de pomenire în impunătoarea biserică din localitate, renovată în totalitate în cursul anului 2015. Biserica greco-catolică română din Leta Mare a fost construită în anul 1802. Pe iconostasul bisericii încă și acum se mai pot citi inscripții în limba română, care atestă că această comunitate este de origine română.
Prima depunere de corone de flori s-a desfășurat la mormântul lui Iustin Popfiu, situat în curtea bisericii greco-catolice din Leta Mare. Ceremonii de depuneri de coroane de flori au mai avut loc la Casa de Cultură a orașului Leta Mare, unde se află o placă comemorativă ridicată în cinstea lui Iosif Vulcan și în curtea școlii generale “Irinyi János”, unde se găsesc mormintele familiei Irinyi. Oficialii prezenți au vizitat noul stadion al orașului și au urmărit o prezentare multimedia dedicată celor trei personalități comemorate, la Casa Memorial㠔Irinyi”. Evenimentul s-a încheiat cu o cină comună, oferită de către organizatori.
În ziua de duminică, 08 octombrie, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la manifestarea ”Ziua Mulțumirii”, la Biserica Baptistă Românească din comuna Micherechi (Mehkerek), din jud. Bekes. La serviciul religios au participat și oaspeți din România, de la Satu-Mare, sosiți la invitația păstorului bisericii, Petrică Crețu.

Sursa: Vasiloni Trandafir Florin


Contor Accesări: 193, Ultimul acces: 2018-08-31 04:59:52