Patriarhul Justinian evocat in conferinta preoteasca de la Manastirea Barsana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Justinian evocat în conferința preoțească de la Mănăstirea Bârsana

[2017-10-10]
de Sorin Ionițe

Conferința de toamnă a preoților din protopopiatele Sighet și Vișeu a avut loc luni la Mănăstirea Bârsana, sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin. Tema întâlnirii a fost dedicată Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.
În debutul evenimentului din 9 octombrie 2017, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Conferința preoțească de toamnă a fost prima manifestare cultural-religioasă care s-a desfășurat în Centrul Cultural Monahal „Episcopul Gavril de Bârsana” al Mănăstirii, sfințit anul acesta, cu prilejul hramului.
Manifestarea a fost dedicată Anului comemorativ Justinian Patriarhul și apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Prelegerea intitulat㠄Rolul Patriarhului Justinian Marina de apărător al Ortodoxiei în timpul regimului comunist”, a fost susținută de Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ al Eparhiei, care a vorbit despre viața și personalitatea marelui patriarh.
Sfinția sa a amintit un eveniment notabil din viața Patriarhului Justinian, care a refuzat un automobil de la regina Angliei, cerând în schimb hârtie pentru a tipări Biblia Sinodală.
Este de notorietate tipărirea Bibliei Sinodale, prin ajutorul nesperat pe care l-a primit de la regina Angliei. Invitat într-o vizită oficială de Arhiepiscopia de Canterbury, a fost primit și de regina Elisabeta, care i-a oferit în dar o limuzină Rolls Royce de ultimă generație. Patriarhul a refuzat-o politicos, cerând în schimb hârtie pentru tipărirea Bibliei. Așa s-au tipărit Bibliile din timpul păstoririi Patriarhului Justinian, care au fost puse la îndemâna fiecărui preot, a fiecărui monah și a fiecărui teolog, a spus părintele Vasile Augustin.
În cadrul conferinței, PS Iustin a evocat momentul din copilărie în care l-a întâlnit pe Patriarhul Justinian, la sfințirea bisericii din Rozavlea, satul său natal.
De asemenea, a fost amintit și singurul pătimitor cleric în temnițele regimului comunist din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, aflat încă în viață: Arhim. Gavriil Burzo, slujitor al Mănăstirii „Sfânta Treime” Breaza, Protopopiatul Lăpuș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1244, Ultimul acces: 2018-09-24 13:49:33