Liturghie patriarhala in cinstea Sfantului Serghie de la Radonej la cea mai mare manastire din Rusia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie patriarhală în cinstea Sfântului Serghie de la Radonej la cea mai mare mănăstire din Rusia

[2017-10-09]
de Aurelian Iftimiu

Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei, a slujit duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfânta Treime din apropierea orașului Serghiev Posad, pentru a marca pomenirea întemeietorului lavrei, Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej, făcătorul de minuni.
Sfântul Serghie de la Radonej, considerat unul dintre ocrotitorii spirituali ai Rusiei, este pomenit de Biserica Ortodoxă în data de 25 septembrie și respectiv în data de 8 octombrie, potrivit calendarului iulian neîndreptat.
Aproximativ patruzeci de episcopi au coliturghisit împreună cu Patriarhul Kirill la Catedrala patriarhală Adormirea Maicii Domnului din cadrul mănăstirii. Din soborul slujitor au făcut parte clerici din Bisericile Ortodoxe surori. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Pr. Sorin Șelaru, directorul Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile Europene, și de Pr. George Vâlcu, secretar, aflați în Moscova cu prilejul reuniunii anuale a Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU).
La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Kirill a oficiat o slujbă de Te Deum în Piața Sobornicească a lavrei în fața icoanei Sfântului Serghie de Radonej.
Patriarhul Moscovei a adresat o omilie credincioșilor veniți în număr mare la sărbătoarea Cuviosului Serghie în care a subliniat faptul că Sfântul este grabnic ajutător, „ne ascultă rugăciunile și răspunde cererilor noastre”.
Reflectând asupra textului Apostolului zilei, în care Sfântul Pavel atrage atenția c㠄cel ce seamănă cu zgârcenie, cu zgârcenie va și secera, iar cel ce seamănă cu dărnicie, cu dărnicie va și secera” (2 Corinteni 9:6), Patriarhul a spus c㠄Sfântul Serghie a semănat din abundență în această mănăstire, în care nu erau mulți monahi, încât semințele au încolțit în mintea și inima întregului popor rus”. „De aceea, Cuviosul a și avut o mare autoritate, avea puterea de a influența nu numai oamenii simpli, nu doar monahii, ci și pe cneji, pe conducătorii țării rusești”, a adăugat patriarhul Kirill.
Patriarhul l-a prezentat pe Sfântul Cuvios Serghie de Radonej ca exemplu pentru fiecare cleric, monah sau mirean.
Patriarhul a atras atenția asupra faptului că nimeni nu se poate sustrage propovăduirii credinței adică semănatului. „Și cu cât este mai abundentă semănarea, cu atât mai abundentă este și secerarea, cu atât mai mulți oameni vor primi vestea bună a Mântuitorului Hristos, cu atât mai mult credința ortodoxă se va înrădăcina în inimile poporului nostru”, a spus Preafericitul Părinte Kirill în data de 8 octombrie.
În încheierea predicii sale, Patriarhul a spus că Sfântul Serghie trebuie să rămână un exemplu viu și activ, nu un simplu model istoric.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 178, Ultimul acces: 2018-08-14 07:56:03