Actualitatea crestina la moment aniversar - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Actualitatea creștină la moment aniversar

[2010-01-19]
Actualitatea creștină sărbătorește în aceste zile 20 de ani de existență. Nu mulți își amintesc poate că a pornit la drum în ianuarie 1990, în format de ziar (24x34,5cm, 4 pagini), sub numele de "Curierul catolic", preluat de la o publicație mai veche, antebelică, a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Pe prima pagina erau două titluri: "Nu vă temeți de speranță", de IPS Robu, și un "Apel al Papei Ioan Paul al II-lea", însoțite de următorul mesaj încadrat în chenar: "Stimați cititori, abonați, susținători: Curierul catolic vă întâmpină cu bucurie și speră să vă fie un prieten nedespărțit. Ca omagiu, primul număr vi-l oferă gratuit."
Din ianuarie 1997 Curierul catolic a devenit Actualitatea creștină. "Ani bogați, dar și grei; ani de căutări, dar și plini de învățăminte; ani de lipsuri, dar care au cunoscut și multă generozitate... Anii noștri!", scriu Liana Gehl și Cristina Șoican în numărul din ianuarie 2010. "Revista a surprins venirea minerilor în București ori aniversarea primului an de la evenimentele din decembrie 1989, dar și vizitele Maicii Tereza de Calcutta ori ale lui Jean Vannier, precum și a multor altor personalități care au acordat cu această ocazie interviuri Actualității creștine (lista ar fi prea lungă pentru a da nume). În 1999, revista a pregătit și apoi a imortalizat vizita Papei Ioan Paul al II-lea. În 2000, primul numărul se deschidea cu o scrisoare a Arhiepiscopului Ioan Robu dedicată preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor arhidiecezei cu ocazia Anului Sfânt prin care îi îndemna ca în comuniune cu întreaga Biserică Catolică să parcurgă programul spiritual al Anului Jubiliar 2000. De fapt, pe întreg parcursul acelui an au apărut diferite materiale care au redat inițiative ale Bisericii locale dedicate acestui eveniment."
"În 2005, numerele 5 și 6 ale revistei au fost dedicate în întregime unor momente care au marcat viața Bisericii: moartea Papei Ioan Paul al II-lea și alegerea lui Benedict al XVI-lea. Revista a avut întotdeauna rubrici speciale dedicate Anului pastoral și Anului proclamat de Sfântul Părinte (Anul Euharistic, Anul Paulin, Anul Sfintei Preoții). Un spațiu considerabil al revistei a fost acordat Monseniorului Ghika. Despre acest `mare apostol al secolului XX` au scris Andrei Brezianu, Oana Seceleanu, pr. Vasile Mare ș.a. Cu numărul 5 din 2006, revista a prezentat evoluția procesului în care este implicată Catedrala Sfântul Iosif, pusă în pericol de blocul ce se construiește în vecinătate." Amintim că multe dintre ultimele numere ale revistei se pot descărca în format PDF de pe ARCB.ro.
(Sursa: Arhidieceza Romano-Catolică de București)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 820, Ultimul acces: 2021-09-19 03:28:19