Bilantul pe 2009 al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Bilanțul pe 2009 al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

[2010-01-19]
La fiecare început de an, reprezentanții Episcopiei de Cluj-Gherla invită preoții și credincioșii la o întâlnire de prezentare a activității din anul ce s-a încheiat, prilej pentru concluzii și observații privind viața Eparhiei, precum și pentru raportarea la rezultatele înregistrate în anii precedenți. Bilanțul anului trecut s-a făcut vineri, 15 ianuarie 2010, în cadrul întâlnirii din Aula "Cardinal Iuliu Hossu" a Catedralei în construcție din Piața Cipariu, aflăm de pe BRU.ro. Au participat PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial, Mons. Mihai Todea, Vicar general, membrii Consiliului Pastoral, preoți și credincioși ai Eparhiei.
În prima parte a întâlnirii, părintele Vicar general a prezentat activitățile pastorale, programele social-caritative, cultural-recreative, precum și câteva aspecte economice-administrative, iar în final a subliniat câteva evenimente semnificative organizate în cadrul Eparhiei. În primul rând, cu ocazia Anului Paulin încheiat în luna iunie a anului 2009, PS Florentin și consilierii eparhiali au vizitat toate parohiile de pe teritoriul Eparhiei care au hramul Sfinților Petru și Pavel, acordând și indulgențele prevăzute pentru aceste ocazii. De asemenea, în cadrul Anului Preoții început în luna iunie 2009, preoții Eparhiei au participat la exerciții spirituale naționale care s-au desfășurat în diferite Dieceze sau Eparhii ale țării noastre. Tot cu această ocazie, Casa de Editură "Viața Creștină" a editat două cărți pentru preoți: "Ține aprins darul" și "Isus Hristos, ieri și azi și în veci, este același".
În cadrul Departamentului pentru Tineret, în anul 2009 au avut loc mai multe activități, între care organizarea unui curs de formare pentru animatori, Întâlnirea Copiilor la Sângeorz-Băi, Întâlnirea Tinerilor la Ileanda, apoi tinerii au participat la diferite întâlniri naționale și internaționale, în primul rând la Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici desfășurată la Baia-Mare. S-a mai subliniat participarea tinerilor din ASTRU - Cluj la o activitate formativă și pastoral-misionară în Kenia, la misiunea română de acolo susținută de Arhidieceza Romano-Catolică de Iași. În anul 2009, după o renovare generală, a fost binecuvântată biserica din Cojocna, a avut loc sfințirea după renovare a bisericii din Chinteni, sfințirea altarului și iconostasului în parohia Valea Secerului, sfințirea pietrei de temelie a viitoarei biserici parohiale din cartierul Someșeni, sfințirea iconostasului - identic cu iconostasul bisericii din Nicula - la biserica parohiei Florești și binecuvântarea bisericii din Bistrița.
În sectorul social-caritativ, a avut loc deschiderea Centrului caritativ-educativ "Iubire și Adevăr" în cadrul Policlinicii fără plată Familia Sfântă. De asemenea, au fost înființate filiale noi ale Asociației Caritas-Cluj în localitățile Dej, Borșa și Gherla. S-a amintit continuarea lucrărilor de construcție și amenajare ale diferitelor clădiri ale Caritasului Eparhial: casele sociale din Chinteni, Poliambulatorul din cartierul Andrei Mureșanu din Cluj și Centrul Social de pe str. Moților nr. 32 din Cluj. Între aspectele economice s-a amintit preocuparea pentru obținerea de fonduri pentru salarizarea preoților, și de asemenea continuarea lucrărilor de renovare la Catedrala Schimbarea la Față și renovarea fațadei și a acoperișului la clădirile Episcopiei de pe str. Moților 24 și 26. Tot în anul 2009, s-a demarat realizarea proiectului Catedralei din Piața Cipariu și s-a obținut autorizația de construcție pentru noua soluție arhitecturală.
Au fost amintite și vizitele Cardinalului Zenon Grocholewski, prefectul Congregației pentru Educația Catolică, și a Nunțiului apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Francisco-Javier Lozano; organizarea, la Cluj-Napoca, a Conferinței de primăvară a Episcopilor Catolici, vizita în Eparhie a consulului Italiei, a ambasadorului Austriei, a primarului municipiului Cluj-Napoca, dl. Sorin Apostu, a prefectului județului Cluj și a altor oficialități, între care primarul capitalei, dl. Sorin Oprescu și a unor reprezentanți ai Ambasadei Americane. A fost evocat, ca realizare importantă, momentul sfințirii și inaugurării Aulei de conferințe "Cardinal Iuliu Hossu". În continuare s-a făcut o prezentate în imagini a structurilor Eparhiei de Cluj-Gherla în anul precedent, cu aspecte ale activităților desfășurate, după care invitații au pus întrebări și au făcut unele propuneri concrete.
După aceste momente a luat cuvântul PS Florentin, care a subliniat câteva probleme datorate crizei economice ce se resimte și în viața Bisericii, iar între aspectele pozitive s-au amintit activități pastorale mai importante, pelerinajele făcute în cadrul Eparhiei, buna funcționare a Departamentului de Tineret, a Casei de Editură "Viața Creștină" și a Librăriei din Piața Cipariu, precum și finalizarea unor renovări de edificii, mai cu seamă finalizarea renovării exterioare a Catedralei. Preasfinția Sa a vorbit și despre posibilitatea înființării unei Școli primare confesionale, care să facă legătura între activitatea depusă de Surorile Baziliene la Grădinița Sf. Ana, care a împlinit 10 ani de activitate, și Liceul Teologic "Inocenție Micu".
(Sursa: BRU.ro)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 782, Ultimul acces: 2021-09-17 10:45:40