Viziteaza Larnaca, locul unde a trait dupa inviere Sfantul Lazar - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Vizitează Larnaca, locul unde a trăit după înviere Sfântul Lazăr

[2020-02-13]
de Sorin Ionițe

Sfântul Lazăr cel înviat din morți de Iisus Hristos a plecat din Betania de frica iudeilor și a trăit încă 30 de ani într-unul din cele mai vechi orașe din Europa: Larnaca, Cipru (cunoscut în Antichitate sub numele Khitim sau Kition).
Mai târziu, Sfântul Lazăr a fost pus de Sfântul Apostol Pavel Episcop de Kition. Biserica Ortodoxă îl cinstește în Sâmbăta numit㠄a lui Lazăr”, în ajunul Duminicii Floriilor.
În Larnaca se află în prezent Biserica „Sfântul Lazăr” construită în anul 890 de Împăratul Leon al VI-lea și reconstruită în secolul al XVII-lea, unul dintre cele mai impresionante monumente ale orașului.
Biserica „Sfântul Lazăr” din Larnaca, dar și alte obiective spirituale din Cipru pot fi vizitate în pelerinajul de 6 zile propus de Basilica Travel.
Biserica „Sfântul Lazăr” din Larnaca. ©Doxologia
Lăcașul de cult a fost construit pe mormântul Sfântului Lazăr, care se află chiar sub altarul bisericii și poate fi vizitat. La Biserica Sfântului Lazăr din Larnaca se află, de asemenea, cinstitul cap și o parte din moaștele sale.
Biserica din piatră închinată Dreptului Lazăr deține un pridvor cu portal deschis, ale cărui trepte coboară în incinta lăcașului de cult. Portalul păstrează inscripții grecești, latine și franceze.
Interiorul impresionant ca dimensiune și stil este alcătuit dintr-o navă centrală, două abside și trei domuri. Acoperișul este susținut de piloni dubli terminați cu capiteluri bizantine. Într-unul dintre pilaștri, o serie de trepte duce la un amvon elaborat vechi de peste 300 de ani, realizat în stil Rococo.
Iconostasul din lemn, în stil baroc, a fost realizat între anii 1773 și 1782 de meșterul Chatzisavvas Taliadorou din Nicosia, apoi a fost restaurat și aurit între anii 1793-1797, după ce a fost grav avariat de un incendiu în anul 1970.
În biserică sunt păstrate șase icoane bizantine aparținând vechiului iconostas. Una dintre icoane îl reprezintă pe Sfântul Lazăr episcop, iar altă înfățișează învierea lui. Mai amintim icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată pe unul dintre pilaștrii nordici.
Larnaca este al treilea oraș ca mărime din Cipru, având peste 86.000 locuitori. Printre obiectivele turistice care nu merită trecute cu vederea se află siturile istorice de importanță planetară, Lacul Sărat din apropiere, plajele Finikoudes și Mckenzie.
Pentru mai multe informații despre obiectivele religioase și culturale, vizitează site-ul Ministerului Adjunct al Turismului din Cipru.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 45, Ultimul acces: 2020-04-03 02:56:28