„Suntem datori sa-i aducem acasa”: Proiect legislativ privind repatrierea Sf. Marturisitori Ardeleni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Suntem datori să-i aducem acasă”: Proiect legislativ privind repatrierea Sf. Mărturisitori Ardeleni

[2021-02-14]
de Iulian Dumitrașcu

Mai mulți deputați au depus la Parlament, în 09 februarie 2021, un proiect legislativ privind repatrierea moaștelor Sfinților Mărturisitori Ardeleni.
Sfinții au murit în închisoarea Kufstein din landul austriac Tirol, în secolul al XVIII-lea, în vremea când autoritățile austriece impuneau unirea ortodocșilor din Transilvania cu Biserica papală de la Roma.
Sf. Cuv. Visarion Sarai și Sf. Mc. Oprea Miclăuș au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în 1950, iar Sf. Preoți Martiri Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel au fost canonizați în 1992.
Singurul dintre Mărturisitorii Ardeleni care nu a murit în fortăreața de la Kufstein a fost Cuv. Sofronie de la Cioara (canonizat în 1950), care s-a refugiat în Țara Românească după ce fusese închis de mai multe ori în Transilvania.
Autorii inițiativei legislative propun ca Guvernul să fie autorizat în identificarea și aducerea în țară a moaștelor Sf. Cuv. Mărturisitor Visarion Sarai, ale Sf. Mc. Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și ale Sfinților Preoți Martiri Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Justiției, Ministrul Finanțelor Publice și Secretarul de Stat pentru Culte vor emite ordinul privind stabilirea procedurilor de identificare și repatriere a sfinților.
Sfintele lor moaște vor fi așezate, cu sprijinul Patriarhiei Române, la Biserica „Sfânta Treime” din Sibiel, conform proiectului de lege.
Sfinții Mărturisitori Ardeleni
”Suntem datori să-i aducem acasă
Expunerea de motive a proiectului legislativ a fost semnată de deputatul liberal Daniel Andrei Gheorghe.
El a relatat pentru Basilica.ro că reprezintă un act de respect și demnitate națională ca „moaștele acestor patru bravi mărturisitori ai credinței noastre ortodoxe strămoșești să se întoarcă acasă în pământul Ardealului și acolo să poată fi cinstite cum se cuvine de credincioși și întreg poporul”.
„Este foarte trist ca la aproximativ 240 de ani de la plecarea lor dintre noi în Împărăția cerească ei să nu-și găsească odihna cea pururea de veci în pământul moșilor și strămoșilor lor și în pământul în care, din păcate, nu au mai fost lăsați să se întoarcă niciunul dintre ei, în pofida tuturor petițiilor, și au murit departe în pământ străin”.
Gestul lor de a-și apăra credința noastră creștină ortodoxă este unul care nu poate fi trecut pur și simplu la și altele și nu poate fi lăsat în așteptarea timpurilor care vor mai veni cine știe când. „Nu putem să-i uităm. Suntem datori să-i aducem acasă pe acești sfinți ortodocși români!”, a punctat parlamentarul.
În declarația oferită Basilica.ro, Daniel Gheorghe și-a exprimat speranța că legea va fi promulgată, iar sfinții vor reveni acasă.
„Astăzi, mai mult ca niciodată, suntem chemați să ne întoarcem către rădăcinile noastre ortodoxe. Să afirmăm, să mărturisim, să spunem clar: da, suntem ortodocși și suntem demni de moștenirea strămoșilor noștri. Moaștele acestor sfinți nu pot sta pentru totdeauna în locuri complet nemeritate pentru niște oameni care și-au dat viața pentru credință”.
„Am încredere că alături de colegii co-inițiatori vom reuși. Îmi doresc ca Dumnezeu să ne ajute să ducem inițiativa la bun sfârșit cât mai repede, să fie promulgată, să o vedem pusă în aplicare, iar sfinții noștri să se întoarcă în pământul nostru strămoșesc”, a afirmat deputatul Daniel Gheorghe.
Proiectul de lege a mai fost înregistrat la Parlament în 13 octombrie 2020. A fost clasată, potrivit hotărârii Biroului permanent al Senatului din data de 30 decembrie 2020.
Proiectul actual, semnat de 11 deputați liberali, va intra mai întâi în dezbaterea Senatului și apoi a Camerei Deputaților care este for decizional.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 43, Ultimul acces: 2021-04-19 11:12:03