4 Focsani :: Biserica Sf. Gheorghe Sud
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

>

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe Sud
Focșani
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Focșani
Județ:Vrancea
Adresa:strada Vâlcele nr. 17, în cimitir
Cod poștal:620107
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.focsani.info, www.cjVrancea.ro, www.prefecturaVrancea.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Detalii:Despre trecutul acestei biserici nu s-a putut afla nimic sigur, dar batrânii si preotul Radu Nedelcu afirma ca ar fi existat doua inscriptii la biserica.

Prima inscriptie este pe o piatra asezata deasupra usii de la intrare, în limba slavona, conform careia biserica ar fi fost ridicata din lemn de catre Vlad Tepes, în amintirea bataliei ce a avut loc cu turcii pe Câmpia Focsanilor.
Cealalta inscriptie pe o marmura asezata în mijlocul bisericii, arata ca pe la 1742 a fost refacuta din caramida de catre Constantin Mavrocordat. Aceste inscriptii au fost distruse în 1887 cand s-a reparat biserica.

Este de remarcat ca biserica desi foarte simpla în exterior, în interior este pictata in ulei si prezinta un stil arhitectonic ce se deosebeste cu totul de stilul altor biserici.
Cod Monument:VN-II-m-B-06490
Știri despre biserică:

»  Focșani: Biserica Parohiei „Sf. Gheorghe” – Sud a fost resfințită de IPS Ciprian (2016-10-03)

 Închide 

Focșani: Biserica Parohiei „Sf. Gheorghe” – Sud a fost resfințită de IPS Ciprian

[2016-10-03]
de Iulian Dumitrascu

focsani-biserica-parohiei-sf-gheorghe-sud-a-fost-resfintita-de-ips-ciprian
În Duminica a 19-a după Rusalii, 2 octombrie 2016, credincioșii din municipiul Focșani au trăit clipe de mare sărbătoare, prilejuite de resfințirea bisericii Parohiei Sfântul Gheorghe-Sud, după cum ne-a precizat Dragoș Olteanu, Consilier mass-media și purtătorul de cuvânt al Eparhiei.
Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în locașul de cult, alături de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
La final, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat că cea mai importantă, dar și cea mai grea poruncă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, adresată contemporanilor Săi și nouă, celor de astăzi, este porunca iubirii vrăjmașilor.
Era de așteptat ca reprezentanții lumii iudaice și greco-romane din vremea Sa, tributari unei gândiri bazate pe principii strict omenești, să nu-I poată pricepe mesajul poruncii referitoare la iubirea vrăjmașilor. «Cum să-l iubesc pe vrăjmașul meu?», se întrebau cei de atunci, ca și noi, cei de astăzi. Dacă vecinul ți-a făcut un rău și, în mod vădit, se comportă cu dispreț față de tine, se cuvine să te întrebi: Oare, este corect să-l iubesc pe cel ce mi-a făcut atâta rău? Oare, Mântuitorul a știut ce ne cere? Oare, este posibil de împlinit ceea ce dorește Hristos Domnul, de la noi, cei ce ne-am botezat în numele Lui? Fără îndoială că toate învățăturile predate de Mântuitorul Sfinților Săi ucenici și Apostoli, pentru a fi transmise oamenilor, sunt adevărate și posibile de împlinit, deoarece au fost rostite de Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat, a afirmat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, situată în incinta Cimitirului Sudic din Focșani, a fost ridicată din temelie de domnitorul Constantin Mavrocordat, în anul 1742. Odată cu trecerea timpului, locașul de rugăciune s-a degradat, astfel că, în perioada 2004-2016, la inițiativa preotului paroh, Dan Lucrețiu Pătrășcanu, prin contribuția deosebită a unor familii de buni creștini, precum și a enoriașilor din împrejurimi, s-au efectuat ample lucrări de consolidare și restaurare.
Activitatea desfășurată de actualul paroh în cei 15 ani de slujire preoțească la această biserică a fost răsplătită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian cu oferirea rangului onorific de iconom stavrofor. De asemenea, mai mulți binefăcători care au sprijinit lucrările de renovare a sfântului locaș au primit acte de cinstire și icoane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1027, Ultimul acces: 2019-12-08 13:27:11


Nr. vizualizări:2075
Data ultimei vizualizări:2019-12-08 13:27:11
Data actualizare:2014-07-14 12:00:26
Data încărcării:2006-07-21 11:14:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:CIMeC: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-08-29
Contor: 83

Vedere din lateral
Foto: CIMeC