Aghiresu :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Aghireșu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Aghireșu
Comună:Aghireșu
Județ:Cluj
Cod poștal:407005
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulHuedin.ro, www.mitropolia-clujului.ro, www.primariaAghiresu.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Preot:Todoran Romel
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Sfantul lacas cu hramul “SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL” din comuna Aghiresu, judetul Cluj, a fost construit intre anii 1883-1890. Se stie ca inaintea actualei biserici a fost o alta biserica din lemn care s-a demolat, iar in locul ei s-a construit actual biserica din piatra care este in forma de nava.

In decursul anilor a fost reparata si varuita in alb atat in interior cat si in exterior. In anul 1987 s-a facut iconostasul, pictura pe panza fiind executata de catre profesorul Emil Cornea din Cluj.

Dupa reparatia capitala din interior si exterior efectuata de Albert Ioan din Aghiresu Fabrici biserica a fost zugravita de professor Emil Cornea, dupa care s-a tarnosit de episcop in anul 1946. Toate cheltuielile au fost suportate de credinciosii parohiei.

In anul 1976 biserica a fost reparata din nou si pictata in tehnica “fresco” de catre pictorul Simion Hartoaga din Agnita, care a renovat iconostasul . Tot in acel an a fost si resfintita de vrednicul de pomenire Teofil Herineanul Episcopul Vadului Feleacului si Clujului. Toate cheltuielile de reparative si pictura au fost suportate de credinciosii parohiei.

La data de 24 Iunie 1996, dupa lucrari de restaurare la iconostas, pictura, acoperis si exteriorul bisericii in timpul pastoririi preotului Todoran Romel, biserica a fost resfintita de Prea Sfintia Sa, Prea Sfintitul episcop Irineu Bistriteanul inconjurat de un sobor de preoti.

In patrimoniu aceste biserici se pastreaza drept obiecte de valoare o icoana pe lemn si carti vechi in cirilica, tiparite la Bucuresti si Blaj.
Nr. vizualizări:4197
Data ultimei vizualizări:2021-09-25 12:27:01
Data ultimei actualizări:2019-11-28 13:40:47
Data încărcării pe sit:2012-04-23 08:13:14
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2019-11-28
Contor: 99

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View