Buzd :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Buzd
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Buzd (maghiara: Szászbuzd, Buzd) (germana: Buss, Bussd, Bußd)
Comună:Brateiu
Județ:Sibiu
Adresa:nr. 1
Cod poștal:557056
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Hram:Sf. Maria
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Biserica gotica din secolul 14 cu influente baroce; decoratii bogate ale altarului. In stare de conservare extrem de proasta.
Biserica cu hramul "Sf. Maria" a fost construita la inceputul sec. XV-lea ca o biserica sala in stil gotic. Cu un tavan in stuc neted, biserica are un cor inchis poligonal si cu o bolta cu nervuri. Pe partea de sud a corului se afla o sacristie, inzestrata cu o bolta cilindrica. Intrarea principala in biserica este in partea de vest si duce printr-un portal frumos gotic, cu capiteluri ornamentate cu flori. In anii 1491-1495, corul si absida au fost suprainaltate de un turn puternic intarit, cu drum de straja scos in consola si contraforti, intre acestia fiind largi arcade inzestrate cu guri de aruncare. Biserica a fost inconjurata de un zid simplu de aparare, intarit cu doua turnuri. S-a pastrat doar parterul boltit al turnului de poarta. Altarul baros dateaza din anul 1778.
Alte informații:Buzd situat la 374 m altitudine este atestat documentar la 1334. Ca majoritatea satelor cu biserici fortificate si in acesta se mai vad inca urmele sasilor: casele construite in stilul sasesc specific si biserica maiestoasa (sec. XV) ce se ridica in mijlocul satului. Biserica se poate vizita (nu exista taxa. E o biserica in paragina, nu se mai tin slujbe (sasii au plecat aproape toti 99%) si totusi impresionanta prin ineditul arhitecturii. Intrarea in curtea bisericii se face pe niste trepte acoperite (50m lungime) asemanatoare Pasajului Scarilor din Sighisoara. Interiorul bisericii e jalnic. Accesul in turnul bisericii se face pe niste scari in spirala, foarte interesante.
Cod Monument:SB-II-a-A-12345
Nr. vizualizări:6216
Data ultimei vizualizări:2021-06-19 05:58:20
Data ultimei actualizări:2017-03-31 14:51:58
Data încărcării pe sit:2005-12-03 10:48:09
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-28
Contor: 147

Vedere de ansamblu
Foto: Radu Oltean