Manastirea Camarzani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Cămârzani
Cămârzani
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Cămârzani
Comună:Vadu Moldovei
Județ:Suceava
Cod poștal:727561
Telefon :0230... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro
www.primariaVaduMoldovei.ro
www.cjSuceava.ro
www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe,
Detalii:În anul 1863, boierul Emanoil Morțun a construit o biserică de mir pe moșia sa din satul Cămârzani (din comuna Vadu Moldovei) , în incinta conacului. Biserica construită a avut hramul Sfântului Gheorghe și era lăcaș de închinare doar pentru familia boierească. În partea de nord a bisericii se află astăzi mormântul ctitorului și al altor membri ai familiei sale.
După cel de-al doilea război mondial, în anul 1947, moșia boierească a fost expropriată, iar terenurile au fost împărțite veteranilor din cel de-al doilea război mondial. Biserica a devenită filială a bisericii din Ciumulești-Gane, preot pe atunci fiind Gheorghe Baltag. La rugămintea preotului, aici a fost înființat un schit de călugări, care a aparținut din punct de vedere administrativ de mănăstirile Neamț, Slatina și Râșca. Primul egumen al schitului a fost ieromonahul Natan, căruia i-au urmat ieromonahii: Iosif Gabor, Antonie Creptone, Varnava, Damaschin, Crescent și Iliodor.
Schitul și-a încetat existența ca urmare a Decretului nr. 410/1959, biserica schitului devenind biserică de mir, afiliată din nou parohiei din Ciumulești-Gane. Ca preot a rămas protosinghelul Vichentie Bobeică, angajat pe post de paznic.
În anul 1992, ca urmare a strădaniilor PS Gherasim Putneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și om al acestor locuri, fostul schit a fost redeschis ca mănăstire de maici. A fost construit un paraclis închinat Sfântului Mina, sfințit în același an, apoi, la 22 decembrie 1992, a avut loc sfințirea întregului complex mănăstiresc.

Începând din acea dată, s-a instalat aici primul sobor de maici, care au venit de la Mănăstirea Teodoreni din cartierul sucevean Burdujeni, împreună cu maica stareță Teodora Marinescu. Maicile au inventarul de la ultimul egumen al schitului, protosinghelul Vichentie Bobeică. La început, obștea mănăstirii era formată din 12 maici.

Inițial, complexul mănăstiresc era format din doar câteva chilii construite de protosinghelul Vichentie Bobeică, adăpostite într-o clădire de lângă biserică. Astăzi, în această clădire se află stăreția, câteva chilii și paraclisul. În anii următori, a avut loc o campanie de construcții și îmbunătățiri. În anul 1994, au fost cumpărate mai multe clădiri de la societatea Pomifal Fălticeni (IAS Cămârzani) , care au fost modificate în spiritul arhitecturii tradiționale românești. Apoi, Mănăstirii Cămârzani i-au fost retrocedate 10 din cele 12 hectare de teren, iar în perioada 1999-2000 au fost înființate mai multe ateliere: de sculptură, pictură, croitorie și tricotaj.

În anul 2000, sub îndrumarea directă a PS Gherasim Putneanul, s-a început construcția bisericii noi, în stilul tradițional moldovenesc. Dorind să transforme mănăstirea într-un centru de spiritualitate ortodoxă și de cultură românească, PS Gherasim a pus bazele unui bogat muzeu, care adăpostește, pe lângă colecțiile arheologice, etnografice, numismatice, meșteșugărești, realizate de prof. Virginia Bârleanu și aduse aici de la școala veche din comuna Vadu Moldovei și multe icoane din lemn, obiecte de cult, cărți și veșminte liturgice. S-a deschis și o bibliotecă, unde au fost adăpostite valoroase colecții de carte, reviste și manuscrise.

Turnul-clopotniță
Biserica este de proporții monumentale, fiind construită din cărămidă. Planul bisericii este dreptunghiular, iar turla are formă piramidală. Altarul este de formă semicirculară, în părțile laterale fiind dispuse câte o nișă pentru proscomidie și pentru diaconic. Catapeteasma este un element de o mare valoare artistică, fiind înaltă până la arca prin care se susține bolta naosului și altarului. Icoanele au fost pictate în ulei pe lemn de tei. S-a construit apoi un zid de incintă prevăzut cu turn-clopotniță la intrare și mai multe corpuri de chilii.

Până în prezent s-a succedat un număr de 6 preoți duhovnici. La data de 13 mai 1999, a fost numită ca stareță monahia Maria Deac. Astăzi, viețuiesc în cadrul mănăstirii, circa 90 de maici. Hramul mănăstirii este praznicul Sfântului Gheorghe, sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie.

După ce se retrăsese la Mănăstirea Cămârzani în ultimele luni de viață, ca urmare a problemelor de sănătate, fiind bolnav de pancreatită, episcopul Gherasim Putneanul a trecut la Domnul la vârsta de 80 de ani, la data de 6 decembrie 2004. A fost înmormântat trei zile mai târziu în curtea Mănăstirii Cămârzani, potrivit dorinței proprii a episcopului, lângă mormintele familiei boierilor Morțun, ctitorii Mănăstirii. Slujba de înmormântare a fost oficiată de către un sobor numeros de ierarhi și clerici, în frunte cu Mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei, alături de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Zainea și de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Alte informații:Mănăstire de maici.
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  Duminica Slăbănogului | IPS Pimen a slujit la Mănăstirea Cămârzani (Video) (2017-05-09)

 Închide 

Duminica Slăbănogului | IPS Pimen a slujit la Mănăstirea Cămârzani (Video)

[2017-05-09]
de Gheorghe Anghel

Duminica Slăbănogului - IPS Pimen (9)
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a slujit în Duminica Slăbănogului la Mănăstirea Cămârzani. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului monahal și a adresat o omilie credincioșilor prezenți.
Mănăstirea Cămârzani este situată în comuna Vadu Moldovei, la 7 km distanță de Fălticeni. Prezența sa istorică începe în 1863, când boierul Morțun ridică o biserică de mir în conacul său, cu hramul Sf. M. Mucenic Gheorghe. Vremurile tulburi o transformă în schit și abia în anul 1992 Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul redeschide fostul schit ca mănăstire de maici. În 2000, tot sub directa lui îndrumare, începe construcția bisericii noi, din cărămidă, urmând canoanele stilului tradițional moldovenesc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4903, Ultimul acces: 2019-07-23 20:01:55

»  Hram la Mănăstirea Cămârzani, jud. Suceava (2015-09-09)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Cămârzani, jud. Suceava

[2015-09-09]
Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului a fost un prilej de înălțare duhovnicească și pentru Mănăstirea Cămârzani care și-a sărbătorit ocrotitoarea.
Cu acest prilej, obștea monahală l-a avut în mijlocul său pe Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a slujit Sf. Liturghie în sobor arhieresc.
Alături de credincioșii din comună, veniți în număr mare la mănăstire, au fost stareți si starețe din mânăstirile bucovinene, precum și închinători din țară pentru care Mânăstirea Cămârzani e locul de suflet.
Slujba s-a oficiat în Paraclisul de vară al așezământului, iar strana a dat răspunsurile liturgice și a împodobit frumusețea sărbătorii prin corul măicuțelor.
La momentul cuvenit din Sfânta Liturghie s-a oficiat si o hirotonie in preot.
Cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a subliniat prezența Maicii Domnului în fiecare clipă a vieții noastre, ca exemplu de ascultare și dragoste deplină față de Dumnezeu.
Agapa creștină, oferită tuturor închinătorilor care au participat la Sfânta Liturghie, a finalizat ziua de hram la Mănăstirea Cămârzani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7240, Ultimul acces: 2019-07-23 20:01:55

»  Episcopul Gherasim Putneanul, pomenit la Mănăstirea Cămârzani (2013-12-10)

 Închide 

Episcopul Gherasim Putneanul, pomenit la Mănăstirea Cămârzani

[2013-12-10]
Vrednicul de pomenire Gherasim Putneanul, fost episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost comemorat sâmbătă, 7 decembrie 2013, la Mănăstirea Cămârzani din județul Suceava, potrivit mmb.ro. În apropierea așezării monahale se află mormântul cu trupul neînsuflețit al ierarhului de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc anul acesta nouă ani. Slujba Parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Episcopul Gherasim Putneanul s-a născut în comuna Râșca la 30 mai 1924. Copilăria grea, cu pierderea tatălui și cu lumina cărții primite la Ciumulești, l-a făcut pe tânărul de atunci să aleagă drumul mănăstirii. A ucenicit la Boureni un schit care ținea de Mănăstirea Neamț, iar după împlinirea obligațiilor militare a intrat în marea obște de la Neamț. După ucenicia de la Neamț și după studiile teologice seminariale și universitare, ieromonahul Gherasim a fost, pe rând, profesor la seminarul nemțean, egumen la Vovidenia, egumen al Mănăstirii Neamț și apoi stareț la Putna, cu o rodnică și lungă stăreție în perioada grea a anilor 1962 1977. La Putna a restaurat întreg complexul mănăstiresc, fiind constant sprijinit de mitropolitul Moldovei și Sucevei de atunci, Iustin Moisescu. Prin rânduiala lui Dumnezeu, în 1977 a fost chemat la slujirea arhierească. Ca arhiereu-vicar la Arad și Buzău, PS Gherasim a lucrat cu multă râvnă în ogorul Bisericii. În 1992 a revenit acasă, în ținutul natal, slujind ca episcop-vicar al Sucevei și Rădăuților, având reședința în incinta Mănăstirii Bogdana. S-a dovedit a fi un misionar dinamic și duhovnicesc, păstrător al tradițiilor ortodoxe românești. A călătorit adesea în străinătate, unde a vizitat parohii românești din diaspora și comunități monahale. Bun cunoscător al tipicului bisericesc și iubitor de viață liturgică, episcopul Gherasim slujea cu multă bucurie și evlavie. Din încredințarea Înalt Preasfințitului Pimen, a sfințit zeci de biserici de mir și de mănăstire, a încurajat zidirea de biserici, înființarea de schituri și mănăstiri, acordând o atenție deosebită Mănăstirii Cămârzani din satul natal al mamei sale. În același timp, a fost preocupat de viața duhovnicească a clerului, monahilor și credincioșilor, fiind un duhovnic al multor oameni de vârste și profesiuni diferite. Ca ierarh în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost totdeauna respectuos și comunicativ, smerit și voios, dornic să învețe de la alții și să sfătuiască pe alții.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10719, Ultimul acces: 2019-07-23 20:01:55

»  Hramul mănăstirii sucevene Cămârzani (2013-09-08)

 Închide 

Hramul mănăstirii sucevene Cămârzani

[2013-09-08]
Sute de credincioși au fost prezenți astăzi, 8 septembrie 2013, la Mănăstirea Cămârzani din județul Suceava. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Manastirea Camarzani este o manastire de maici amplasata in satul Camarzani, din comuna Vadu Moldovei, la o distanta de circa 7 kilometri de orasul Falticeni. Aici a fost construita o biserica in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, de catre boierul Mortun.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10949, Ultimul acces: 2019-07-23 20:01:55

»  Sărbătoare la mănăstiriea Cămârzani din Județul Suceava (2012-09-08)

 Închide 

Sărbătoare la mănăstiriea Cămârzani din Județul Suceava

[2012-09-08]
Mănăstirea Cămârzani, din județul Suceava și-a serbat sâmbătă, 8 septembrie 2012, ocrotitorea. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, potrivit TRINITAS TV.
„Nașterea de prunci este poruncă de la Dumnezeu, nașterea de prunci înseamnă darul lui Dumnezeu, se nasc atâția prunci cât dăruiește Dumnezeu, de aceea întreruperea sarcinii este păcat, este ucidere de om“, a precizat în cuvântul său ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
La eveniment au participat stareți și starețe de la mănăstirile din eparhie, oficialități locale și județene, credincioși din oraș și din împrejurimi.
Așezământul monahal cuprinde mai multe facilități pentru obște dar și pentru pelerini, printre care se numără o bibliotecă cu valoroase colecții de carte și reviste, precum și ateliere de sculptură, pictură, croitorie și tricotaj

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12087, Ultimul acces: 2019-07-23 20:01:55

»  Episcopul Gherasim Putneanul pomenit la Cămârzani (2010-12-06)

 Închide 

Episcopul Gherasim Putneanul pomenit la Cămârzani

[2010-12-06]
La Mănăstirea Cămârzani din județul Suceava a fost oficiată sâmbătă, 4 decembrie, o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire Gherasim Putneanul, fost episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților timp de 12 ani. Parastasul a fost oficiat la șase ani de la trecerea la Domnul a episcopului Gherasim Putneanul și a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, informează "Ziarul Lumina", Ediția de Moldova.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12932, Ultimul acces: 2019-07-23 20:33:22

»  Slujbă de pomenire pentru Episcopul-vicar Gherasim Putneanul la (2010-12-04)

 Închide 

Slujbă de pomenire pentru Episcopul-vicar Gherasim Putneanul la

[2010-12-04]
Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biseric㔠din Cămârzani, județul Suceava Episcopul vicar, Gherasim Putneanul a fost comemorat astăzi, 4 noiembrie, la Mânăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”-Cămârzani, printr-o slujbă de parastas, la 6 ani de la trecerea sa la Domnul.
Informații aflăm de la domnul Ciprian Olinici, director de programe Radio TRINITAS: „La Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biseric㔠din Cămârzani, județul Suceava, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților a săvârșit în această dimineață slujba de pomenire la șase ani de la trecerea la cele veșnice a celui ce a fost Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhiereul Gherasim Putneanul”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12914, Ultimul acces: 2019-07-23 22:48:08


Nr. vizualizări:12975
Data ultimei vizualizări:2019-07-23 20:01:55
Data actualizare:2018-10-08 14:28:19
Data încărcării:2006-01-20 10:16:05
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2012-08-22)
Buna ziua
Am auzit minunate cuvinte de lauda despre Manastirea Camarzani si as dori sa ajung la Sfanta Liturghie si sa vorbesc cu Parintele Ignatie.
Daca puteti sa-mi trimiteti va rog un numar de contact ,vin de la Iasi si as dori sa stiu daca parintele poate fi gasit duminica.
Cu multumiri. si Doamne ajuta !
@yahoo.com
Nr. Fotografii:70
Fotografi:Costel Novac D-veni: 49
Cezar Suceveanu: 14
Mariko23: 3
Voluntar: 2
Basilica.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-07-13
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 134

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2018-10-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2011-06-22
Contor: 97

Vedere din față
Foto: Voluntar

Data: 2018-10-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2014-09-12
Contor: 61

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2018-10-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2007-07-13
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 43

Vedere din față
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2018-10-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 7

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 7

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 6

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 6

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2011-06-22
Contor: 60

Vedere panoramică
Foto: Basilica.ro

Data: 2007-07-13
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 38

Vedere panoramică
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2007-07-13
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 51

Vedere panoramică
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2018-10-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 8

Vedere parțială
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 11

Vedere parțială
Foto: Costel Novac D-veni


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5