Carasau :: Biserica Pogorarea Sf. Duh - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Pogorârea Sf. Duh
Cărăsău
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cărăsău
Comună:Cociuba Mare
Județ:Bihor
Cod poștal:417201
Persoană de contact :pr. Aurelian Sotoc
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.eparhiaortodoxaoradea.ro
www.primariaCociubaMare.ro
www.cjBihor.ro
www.prefecturaBihor.ro
Preot:Aurelian Sotoc
Hram:Pogorârea Sf. Duh,
Detalii:Construită în anii 1949-1953 (conform inscripției de pe turn) de meșter dl. Turo din Tinca. Biserica este în formă de cruce, are 2 clopote, iconostasul este pictat iar câteva tablouri sunt afișate pe pereți și pe boltă. Pictura bisericii a fost realizată între anii 1989-1993, în tehnica fresco de către pictorul Savin Vasile din Salonta.
Știri despre biserică:

»  Liturghie arhierească în Parohia Cărăsău din Eparhia Oradiei (2016-02-08)

 Închide 

Liturghie arhierească în Parohia Cărăsău din Eparhia Oradiei

[2016-02-08]
În Duminica a XVI-a după Rusalii, 07 februarie 2016, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în cadrul Protopopiatului Tinca, după cum ne-a precizat Pr. Călin Popa.
Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul Pogorârea Sfântului Duh din parohia Cărăsău.
Ierarhul a fost întâmpinat cu mare bucurie, în sunetul clopotelor, de un frumos sobor de preoți și diaconi, bărbați cu prapuri, copii și tineri înveșmântați în frumoase straie populare, dar și mulțime de credincioși.
În cadrul Sfintei Liturghii, îndată după citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Matei, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat principalele învățăminte duhovnicești ce reies din Pilda talanților, spusă de Mântuitorul Iisus Hristos:
„Duminica pildei talanților este duminica în care suntem invitați să ne aducem aminte că toți am primit de la Dumnezeu daruri, căci talanții despre care se vorbește sunt daruri. De la cuvântul talant, care desemnează o unitate de măsură monetară, provine și cuvântul talent. Spunem despre un om care este dăruit într-un anumit fel că are un talent sau că este talentat, aceasta însemnând, de fapt, în sensul vechi al cuvântului, că este dăruit de Dumnezeu cu multe daruri. Fiecare dintre noi primește la naștere, și apoi, în special noi creștinii, în Taina Sfântului Botez, daruri. La Botez primim daruri duhovnicești, dar tot omul care se naște în lume vine dăruit de Dumnezeu cu lumină, atât cât Dumnezeu socotește pentru fiecare, cunoscându-l pe fiecare om. Îi dăruiește Dumnezeu fiecăruia daruri, lumini spirituale, pe care omul este chemat, creat fiind după chipul lui Dumnezeu, să le pună în lucrare în viața sa.”
La Ectenia pentru cei adormiți a fost pomenit și s-au înălțat rugăciuni pentru veșnica odihnă a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist al României, dimpreună cu toți cei adormiți din neamul său, la împlinirea, în 7 februarie 2016, a 101 ani de la nașterea sa.
În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit pe părintele paroh Cristinel Viorel Bulzan întru sachelar, pentru frumoasa lucrare pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în mijlocul comunității parohiale încredințată spre păstorire.
Părintele Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a adresat, în numele preoților din cadrul Protopopiatului Tinca, un cuvânt de bun venit Chiriarhului Oradiei și a făcut o succintă prezentare a parohiei Cărăsău. De asemenea, a fost subliniată frumoasa activitate pe care părintele paroh o desfășoară în mijlocul credincioșilor, de la numirea în parohie, prin intensificare sfintelor slujbe și grija specială arătată față de locașul de cult și casa parohială.
Părintele paroh Cristinel Viorel Bulzan, în cuvântul său, a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste această comunitate.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a oferit Domnului Mihai Florin Sferle, primarul comunei Cociuba Mare, membru în Adunarea eparhială a Episcopiei Oradiei, o Diplomă de vrednicie, pentru dragostea și sprijinul arătat Bisericii dreptmăritoare.
La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a primit, din partea Consiliului Local al comunei Cociuba Mare, prin Domnul primar Mihai Florin Sferle, titlul de Cetățean de onoare al comunei Cociuba Mare. Placheta și hotărârea Consiliului Local a fost înmânată de către domnul primar care a rostit și un cuvânt de felicitare și recunoștință.
În cuvântul festiv rostit, Ierarhul Oradiei i-a felicitat, atât pe părintele paroh, cât și pe toți credincioșii parohiei pentru frumoasele realizări pastorale și administrativ-gospodărești avute în ultimi ani. De asemenea, a mulțumit Consiliului Local al Primăriei Cociuba Mare, în frunte cu domnul primar, pentru distincția oferită, evidențiind frumoasa colaborare existentă între Primărie și parohiile ortodoxe din comună.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 685, Ultimul acces: 2018-12-17 17:37:08

»  Slujbă arhierească în Parohia Cărăsău din Protopopiatul Tinca (2011-01-19)

 Închide 

Slujbă arhierească în Parohia Cărăsău din Protopopiatul Tinca

[2011-01-19]
În Duminica a XXIX-a după Rusalii, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul preoților și credincioșilor din Protopopiatul Tinca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de 13 preoți și trei diaconi, în biserica cu hramul 'Pogorârea Duhului Sfânt' din Parohia Cărăsău, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.
Satul Cărăsău este situat în Depresiunea Șoimi-Tinca, pe valea mijlocie a Crișului Repede, în partea sud-estică a județului Bihor. Este atestat documentar în anul 1371, iar numele său, 'Cărăsău', provine din slavona veche și înseamnă Vale Neagră, cu înțeles de Vale Seacă, deoarece toate văile care-i brăzdează hotarul sunt lipsite de izvoare.
Până în prezent se știe că au existat în localitate patru biserici. Despre cea dintâi se spune că ar fi ars în pârjolul turcesc de la anul 1598. Pe locul acesteia, la 1769 s-a ridicat o altă biserică, în locul numit Dealul Bisericii. Acest sfânt lăcaș se afla în Cărăsăul de Jos, fiind înconjurat de cimitirul satului.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului al XIX-lea s-a construit a treia biserică, tot din lemn, pe vatra actualei biserici. Aceasta avea formă de navă cu tindă și naos, iar altarul era obișnuit. În anul 1888 a fost renovată de meșterii din sat. În 1938 a fost declarată monument istoric, dar în anul 1952, în timpul regimului comunist, s-a dat 'aprobarea' să fie demolată, neavând 'prea mare importanță istorică'. În anul 1953 se ridică actuala biserică, din piatră și cărămidă, prin munca brațelor sătenilor păstoriți la acea vreme de părintele Alexandru Motoc.
În prezent, Parohia Cărăsău numără 270 de credincioși ortodocși păstoriți de vrednicul părinte Aurelian Sotoc, care, de puțină vreme, a fost numit în funcția de secretar al Protopopiatului Ortodox Tinca.
'Lepra, tipar al păcatului'
La prima vizită pastorală în această parohie, Preasfințitul Sofronie a fost întâmpinat cu mare cinste, în sunetul clopotelor, de un frumos sobor de preoți și diaconi, bărbați cu prapori și o mulțime impresionantă de credincioși.
În cadrul Sfintei Liturghii, imediat după citirea fragmentului scripturistic duminical, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură, în care a tălmăcit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, ce a relatat vindecarea celor zece leproși, arătând că 'Sfinții Părinți ai Bisericii, impresionați fiind de felul în care arătau bolnavii de lepră și văzând cât de mult desfigurează pe om această boală cumplită, au comparat păcatul cu lepra. Și așa cum lepra desfigurează chipul omului, mutilând trupul său, la fel păcatul desfigurează sufletul omului. Așadar, a fost socotită de Sfinții Părinți ca și tipar al păcatului, asemănând lepra cu păcatul, iar vindecarea de lepră cu vindecarea de păcate. În felul acesta, Îl vedem pe Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu înomenit nu doar ca Cel care îi vindecă pe cei zece bolnavi de lepră, ci ca Cel care vine să îl vindece pe om, pe Adam, de lepra păcatului. Indubitabil, înțelegem că Dumnezeu Îl trimite pe Fiul Său în lume ca să restaureze chipul lui Dumnezeu în om'.
'Recunoștința, floare rară'
În continuare, Preasfințitul Sofronie a arătat că 'dintre cei zece vindecați, un singur om își arată recunoștința pentru că asupra sa s-a săvârșit o minune. Din păcate, dacă ne uităm în întreaga istorie a omenirii vedem că, într-adevăr, recunoștința este o floare foarte, foarte rară. Recunoștința pentru cel care ți-a făcut bine, pentru bunătățile și binecuvântările primite de la Dumnezeu se arată a fi din ce în ce mai puțină în lume și în vremurile noastre la fel ca și în vremurile de dinainte'.
Într-o astfel de lume, 'îndemnul este ca să luăm bine seama ca măcar noi, cei care venim la Biserică, cei care cercetăm Sfânta Biserică zilnic, duminica și în sărbători, să încercăm necontenit să ne arătăm recunoștința față de Bunul Dumnezeu pentru vindecările pe care necontenit le revarsă asupra noastră prin Sfânta Biserică, începând cu Taina Sfântului Botez, când ne curățește de lepra omului vechi, de greșelile celui dintâi Adam', a mai arătat ierarhul Oradiei.
În concluzie, 'acestea trebuie să le înțelegem din pericopa evanghelică ce am auzit-o: că păcatul nu este altceva decât o lepră, adică o boală care desfigurează, că singura putere în cer și pe pământ în stare să ne vindece, să ne curețe de lepra păcatului este puterea lui Dumnezeu'.
Frumusețea bisericii, oglindă a frumuseții sufletești
În cadrul slujbei, Preasfințitul Sofronie a hirotonit pe teologul Romi Nicolae Abrudan întru diacon misionar pentru Protopopiatul Tinca, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul 'Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil' din Parohia Petid. Părintele Vasile Popa, protopopul Tincăi, a adresat, în numele preoților din Protopopiatul Tinca, un cuvânt de bun-venit chiriarhului Oradiei și a făcut o scurtă prezentare a Parohiei Cărăsău. Părintele paroh Aurelian Sotoc, în cuvântul său, a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile ce le-a revărsat peste această comunitate, Preasfinției Sale, pentru osteneală, iar credincioșilor, pentru dragostea și susținerea arătată. În final, ierarhul Oradiei i-a felicitat pe toți credincioșii pentru frumoasa și monumentala biserică a satului, subliniind că frumusețea lăcașului de cult vorbește limpede despre frumusețea sufletească a puținilor, dar jertfitorilor credincioși ai parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2067, Ultimul acces: 2018-12-16 19:29:57

»  Liturghie arhierească în Parohia Cărăsău, din Episcopia Oradiei (2011-01-15)

 Închide 

Liturghie arhierească în Parohia Cărăsău, din Episcopia Oradiei

[2011-01-15]
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, se va afla duminică, 16 ianuarie, în vizită pastorală în mijlocul preoților și credincioșilor din cadrul Protopopiatului Tinca, informează Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei.
Cu acest prilej, Preasfinția Sa va săvârși Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi, în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Cărăsău. În cadrul slujbei, tânărul teolog Nicolae Romică Abrudan, va fi hirotonit întru diacon, urmând ca, după hirotonia în treapta preoției, să slujească ca preot misionar în Protopopiatul Tinca.
Biserica din Cărăsău a fost construită în anul 1953, pe vechiul amplasament al unei biserici de lemn, iar începând cu anul 2010, prin purtarea de grijă a părintelui paroh, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului și Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia și jertfelnicia bunilor credincioși, au fost demarate ample lucrări de renovare și restaurare a sfântului lăcaș și a casei parohiale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2068, Ultimul acces: 2018-12-16 19:29:57


Nr. vizualizări:2049
Data ultimei vizualizări:2018-12-16 19:29:57
Data actualizare:2016-01-13 12:30:43
Data încărcării:2006-05-15 05:54:54
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-01-13
Contor: 15

Vedere parțială
Foto: Panoramio.com

Data: 2016-01-13
Contor: 8

Machetă
Foto: Panoramio.com