Zi de reculegere pentru profesorii de religie din Dieceza de Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Zi de reculegere pentru profesorii de religie din Dieceza de Iași

[2018-06-11]
Reculegere pentru profesori
Șaizeci de profesori din Dieceza de Iași au participat sâmbătă, 9 iunie 2018, la Casa de Reculegere Traian „Gaudium et Spes”, la o zi de reculegere. Evenimentul a fost organizat de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală. Îndrumător a fost pr. Iosif Antili, profesor la Seminarul din Iași. Tema propusă pentru aceste zile de părintele moderator a fost: Identitatea profesorului de religie în perspectivă biblică.

Programul a început cu primirea participanților de către pr. Adrian Fărăoanu, director al centrului, care a prezentat capela și menirea acestui loc de rugăciune și recreație. Apoi pr. Petru Tamaș, inspectorul diecezan de religie, a transmis salutul cordial de susținere și mulțumire al PS Petru Gherghel și al PS Aurel Percă pentru toți profesorii de religie. Pr. Iosif Antili pentru captarea atenției a enunțat premisa meditației, paradigma educațională modernă cu cele două puncte: 1) paradigma biblică despre educație, invitându-i pe profesori să reflecteze cu ajutorul textului sacru din Cartea Deuteronomuluiasupra dimensiunii paternale a educației și din Cartea Înțelepciunii asupra dimensiunii sapiențiale a educației; 2) Biblia și educația tinerei generații, prin recomandarea cărților vetero-testamentare Proverbe și Ben Sirah, iar din rândul cărților neo-testamentare Scrisorile Sfântului Paul.
După celebrarea Sfintei Liturghii, pr. Iosif a propus profesorilor trei ateliere de lucru cu următoarele teme, bazate pe întrebări:
Locul Bibliei în orele de religie (Considerați că se acordă spațiu suficient studiului Bibliei la orele de religie? Cum este folosită în concret Biblia în cadrul orelor de religie? Considerați că pregătirea biblică a copiilor catolici îi imunizează în fața provocărilor cu care îi vor aborda în curând grupuri creștine necatolice? Sau poate că unii copii/adolescenți au fost deja provocați în acest sens?)
Interes versus dezinteres al elevilor pentru Sfânta Scriptură (Există sau nu există interes din partea copiilor catolici pentru Biblie? Cum se manifestă interesul/dezinteresul elevilor față de Biblie? Experimentați un sentiment de mulțumire sau mai curând de disconfort atunci când vi se adresează întrebări despre Biblie? Realizați un top ten al celor mai frecvente întrebări ale elevilor despre Biblie.);
Modalități de popularizare a Bibliei printre elevi (Considerați că elevii catolici sunt suficient de apropiați de Sfânta Scriptură? Ce credeți că s-ar putea face pentru o mai eficientă popularizare a Bibliei printre elevi? Care sunt principalele piedici în popularizarea Sfintei Scripturi printre elevi? Ce tehnici s-ar putea adopta pentru ca elevii să se apropie mai mult de Sfânta Scriptură? Enumerați cinci modalități concrete prin care credeți că elevii catolici ar putea să se apropie mai mult de cunoașterea Sfintei Scripturi).
Ziua de reculegere s-a încheiat cu împărtășirea ideilor și a soluțiilor pe care profesorii le-au identificat analizând cele trei teme lansate de pr. Iosif în cadrul atelierelor de lucru. (prof. Lăcrămioara Boroș pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 47, Ultimul acces: 2019-01-17 17:04:03