Papa a acceptat demisiile a trei Episcopi chilieni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a acceptat demisiile a trei Episcopi chilieni

[2018-06-11]
Papa Francisc
Vaticanul a anunțat luni că Papa Francisc a acceptat demisia Episcopului Juan Barros Madrid de la conducerea Diecezei de Osorno, după ce acesta a fost acuzat că l-a protejat pe cel mai notoriu preot abuzator sexual din Chile, Fernando Karadima. Anunțul vine într-un comunicat dat publicității pe 11 iunie, alături de acceptarea demisiei a altor doi prelați chilieni.

Episcopul Barros și-a prezentat demisia în fața Papei Francisc alături de toți ceilalți Episcopi chilieni la finalul întâlnirii din 15-17 mai a.c., dintre Pontif și prelați, când aceștia din urmă au fost admonestați pentru mușamalizarea sistematică a abuzurilor. În locul Episcopul Barros vine Episcopul Jorge Enrique Conchua Cayuqueo OFM, până acum auxiliar de Santiago, care va fi astfel administrator apostolic pentru Dieceza de Osorno. Pe lângă demisia Episcopului Barros, Papa Francisc a acceptat demisiile Arhiepiscopului Cristián Caro Cordero de Puerto Montt, numindu-l pe pr. Ricardo Basilio Morales Galindo, provincial al Ordinului Milostivirii din Chile ca administrator apostolic; respectiv a Episcopului Gonzalo Duarte García de Cortázar de Valparaíso, numindu-l pe Episcopul Pedro Mario Ossandón Buljevic, auxiliar de Chile, ca administrator apostolic.
Sfântul Părinte a convocat Episcopii la Roma după o investigație atentă, încheiată cu un raport asupra crizei abuzurilor sexuale comise de clerici chilieni, investigație condusă de Arhiepiscopul maltez Charles Scicluna și de Mons. Jordi Bertomeu, de la Congregația pentru Doctrina Credinței, în februarie, rezultând un raport de 2.300 de pagini despre respectivul scandal. Decizia de a accepta demisia Episcopilor este la latitudinea Papei Francisc. Până în prezent, Episcopii Barros, Caro și Duarte sunt primii a căror demisie a fost acceptată oficial de Pontif. Anunțul demisiei Episcopului Barros coincide cu o nouă misiune pastorală pe care Mons. Scicluna și Mons. Bertomeu o vor desfășura în Chile, în 12-19 iunie, de această dată mergând în Dieceza de Osorno, pe care Episcopul Barros a condus-o din 2015. Anchetatorii vor fi între 14 și 17 iunie în Osorno, iar restul timpului în Santiago.
Numirea Episcopului Barros la Osorno în 2015 a fost întâmpinată cu un val de obiecții și de cereri de demitere. Zeci de protestatari, inclusiv necatolici, au încercat să perturbe Liturghia de instalare din 21 martie 2015, din Catedrala din Osorno. Oponenții și-au continuat de atunci protestul, cei mai vocali fiind victimele pr. Karadima, care în 2011 a fost găsit vinovat de Congregația pentru Doctrina Credinței de abuzuri sexuale împotriva mai multor minori, în anii 1980 și 1990; a fost condamnat la o viață de rugăciune și singurătate. Episcopul Barros a pretins că este nevinovat, inconștient de abuzuri. A fost inițial sprijinit de Papa, care chiar a vorbit de „calomnie” la adresa prelatului. Dar după ancheta din februarie și-a cerut scuze, Sfântul Părinte admițând că a făcut „greșeli grave” în judecarea cauzei din cauza „lipsei de informații veridice și echilibrate”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 40, Ultimul acces: 2019-01-17 17:40:03