Catedrala Nationala: A fost montata icoana cu cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului in mozaic din Romania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Catedrala Națională: A fost montată icoana cu cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România

[2019-05-09]
de Iulian Dumitrașcu

La Catedrala Națională a fost montată marți icoana Maicii Domnului „Platytera” din absida altarului, fiind cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România și una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă.
Echipa care se ocupă de pictura în mozaic este coordonată de pictorul bisericesc Daniel Codrescu care a realizat și iconostasul Catedralei sfințit în data de 25 noiembrie anul trecut.
Comparativ cu iconostasul care are 18 metri înălțime, icoana Maicii Domnului din absida altarului are aproximativ 16 m de la bază până la vârful aureolei.
„După sfințirea catedralei, am avut o pauză de aproximativ o lună de zile în care ne-am gândit puțin cum am putea începe acest proiect de decorare a Catedralei. În luna ianuarie am reușit și să proiectăm și să concepem iconografia pentru această absidă și să realizăm icoana Maicii Domnului Platytera”, a declarat pentru Trinitas TV Daniel Codrescu.
Provocări la montaj
Potrivit coordonatorului lucrării, una dintre marile provocări a fost aceea a dimensiunilor impresionante.
„Vorbim de o absidă neobișnuit de mare pentru o biserică ortodoxă și aceasta a fost și provocarea principală: dimensiunea foarte mare”.
Icoana Maicii Domnului „Platytera” va fi însoțită de cei doi arhangheli și va domina toată biserica pentru că este punctul central deasupra iconostasului.
„Se va crea o legătură vizuală între iconostas și această absidă care se află deasupra iconostasului. Privitorul va avea acces vizual chiar de la intrarea în biserică și icoana se va putea vedea în toată splendoarea ei, fiind și foarte mare”, a mai spus Daniel Codrescu.
Montajul mozaicului pe absida altarului a început în prima parte a lunii aprilie și a durat aproape trei săptămâni, fără montajul propriu zis din atelier.
Printre dificultățile întâlnite s-a numărat și faptul că spațiul unde a fost amplasată icoana „nu este un spațiu drept, este un spațiu curb și această curbură a peretelui creează anumite decalaje care trebuie reglate pe parcursul montajului”.
Sursa de inspirație
Icoana Maicii Domnului „Platytera” are ca sursă de inspirație arta de tradiție bizantină.
„Am folosit mai multe surse de inspirație. Nu am avut numai o icoană pe care să o folosim. Nu e o reproducere. Această icoană este o piesă singulară și este făcută special pentru Catedrala Națională, dar am folosit repere din toată aria bizantină”.
„Patriarhul Daniel ne-a îndrumat spre anumite elemente din anumite icoane foarte cunoscute în spațiul bizantin pe care le-am preluat și cumva le-am prins în această sinteză pe care o avem acum. Am mers cumva pe sufletul nostru românesc, dar utilizând tot bagajul de informații avut la dispoziție”, a mai explicat pictorul coordonator.
Tehnologia utilizată
Cu privire la tehnologia aplicată, Daniel Codrescu a menționat că au fost utilizate tot „teserele fabricate în atelierul Orsoni din Veneția folosite la decorarea iconostasului tocmai pentru a reda această unitate stilistică, pentru că aceste imagini vor fi citite împreună când credinciosul își va orienta privirea spre altar”.
Membrii echipei au mărturisit că după ce au montat icoana au avut un „sentiment de mare bucurie”.
„Suntem martorii unor lucrări care nu s-au mai făcut la asemenea dimensiuni”, a spus Marcel Codrescu.
„E o senzație de mare bucurie și o recunoștință mare față de Maica Domnului care ne-a dat această binecuvântare de a face această lucrare și am reușit să o ducem la un nivel destul de avansat și ne bucurăm foarte mult”, a mărturisit Daniel Codrescu.
Ce se va monta în viitorul apropiat
Alături de Maica Domnului va fi reprezentat tronul Maicii Domnului inspirat din tronurile imperiale bizantine.
De asemenea, „în fața Maicii Domnului vor fi reprezentări ale prorocilor Vechiului Testament, iar mai jos o iconografie specifică altarului în care vor fi redate cortul mărturiei, împărtășirea apostolilor și scene vechi testamentare”, a adăugat pictorul Daniel Codrescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2183, Ultimul acces: 2020-06-03 16:28:14