Jurnalista Anca Martinas, distinsta cu Crucea „Pro Ecclesia et Pontifice” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Jurnalista Anca Mărtinaș, distinstă cu Crucea „Pro Ecclesia et Pontifice”

[2019-10-04]
Jurnalista româncă Anca Mărtinaș a fost distinsă cu Crucea Pro Ecclesia et Pontifice marți, 1 octombrie a.c., la Vatican. Decorația i-a fost înmânată de Paolo Ruffini, prefectul Dicasterului pentru Comunicații din cadrul Curiei Romane, în cadrul tradiționalei întâlniri a angajaților dicasterului vatican, cu ocazia comemorării Sfântului Arhanghel Gabriel, patronul telecomunicațiilor. Distincția exprimă recunoștința Sfântului Scaun pentru serviciul adus Bisericii și Sfântului Părinte.

În cuvântul adresat celor prezenți cu această ocazie, Ruffini a subliniat „spiritul de adevărată slujire cu care Anca Mărtinaș își desfășoară activitatea” în structurile de comunicare ale Sfântului Scaun – redacția română a Radio Vatican și Vatican News – și a făcut referire la recenta călătorie a Sfântului Părinte în România. Prefectul Dicasterului pentru comunicații a amintit, totodată, că Anca Mărtinaș este și „o apreciată scriitoare de cărți”.
Originară din Roman, jud. Neamț, Anca Mărtinaș (n. 1970) a studiat teologie romano-catolică la Universitatea din București și științele comunicării la Universitatea Gregoriană din Roma, și a lucrat la revista „Actualitatea creștin㔠a Arhidiecezei Romano-Catolice de București, unde a rămas și astăzi o colaboratoare fidelă și prețioasă. Din 2004 s-a stabilit în Italia, la Roma, și face parte din echipa redacției în limba română a Radio Vatican. Este autoare a mai multor cărți, apărute în Italia, una dintre lucrările sale, dedicată Monseniorului Vladimir Ghika, fiind tradusă și în limba română de Editura ARCB, „Vladimir Ghika. Principele cerșetor de iubire pentru Cristos”.
Decorația Pro Ecclesia et Pontifice a fost instituită de Papa Leon al XIII-lea la 17 iulie 1888, prin scrisoarea apostolic㠄Quod singulari Dei concessu”, cu scopul de a crea o distincție de onoare, cu ocazia jubileului său sacerdotal. La început, decorația se împărțea în trei clase: de aur, de argint și de bronz, dar, în 1908, Papa Pius al X-lea a dispus ca aceasta să fie numai din aur. Distincția este o cruce pe care sunt reprezentați în relief Sfinții Apostoli Petru și Paul, iar panglica e în culorile Vaticanului: alb și galben. Forma grafică actuală datează din tipul pontificatului Papei Paul al VI-lea. Crucea Pro Ecclesia et Pontifice este oferită laicilor (bărbați și femei), precum și clericilor, pentru a răsplăti meritele slujirii acestora față de Biserică și față de persoana Pontifului roman.
Anca Mărtinaș este al doilea jurnalist român care primește această distincție din partea Sfântului Scaun, după Mons. Anton Lucaci, decorat în 2010, pentru cei 20 de ani de activitate la redacția română a Radio Vatican.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 230, Ultimul acces: 2020-06-01 17:35:40