Ierusalim: A venit Sfanta Lumina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ierusalim: A venit Sfânta Lumină

[2021-05-01]
de Iulian Dumitrașcu

Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, 1 mai 2021, în jurul orei 13:55, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Ceremonia a fost condusă de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, și s-a desfășurat cu participarea a maximum 2.500 de credincioși, ca urmare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei.
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în țara noastră, în seara zilei 1 mai 2021 de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
Sfânta Lumină va fi oferită delegaților eparhiilor Patriarhiei Române, la Aeroportul Internațional „Otopeni”.
Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.
Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini
Este un eveniment de maximă importanță pentru Biserica Ortodoxă.
Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari și are mai multe etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.
După ora 12:00, în Biserică intră Patriarhul grec ortodox al Ierusalimului și începe tradiționala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.
După Procesiune se desicilează Mormântul și schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, duce în mormânt candela „neadormit㔠stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.
În continuare, Patriarhul se dezbracă de veșmintele arhierești pentru a arăta smerenie și evlavie față de Iisus Hristos și rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.
După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră și reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea îngerului, o anticameră a Sfântului Mormânt, de unde îl urmărește pe patriarh.
Acolo se crede că a stat îngerul care s-a arătat Mariei Magdalena după Învierea Mântuitorului.
Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citește în genunchi rugăciunea specială și îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare și sfințire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată și se răspândește în Biserică.
În același timp aprinde și candela „neadormit㔠din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plinește cu ieșirea Patriarhului și împărțirea flăcării sfinte.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 38, Ultimul acces: 2021-05-15 06:03:46