Republica Moldova: Un monument dedicat eroilor neamului a fost reconstruit cu sprijinul ASCOR Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Republica Moldova: Un monument dedicat eroilor neamului a fost reconstruit cu sprijinul ASCOR Iași

[2021-09-09]
de Gheorghe Anghel

Un monument din Republica Moldova, dedicat eroilor neamului, distrus în timpul regimului bolșevic, a fost reconstruit de Asociația Monumentum împreună cu ASCOR Iași, pe baza unor fotografii și descrieri de arhivă. Sfințirea mausoleului va avea loc în data de 19 septembrie 2021, la Biserica Adormirea Maicii Domnului, comuna Bubuieci, unde se află amplasat.
„Prin restabilirea monumentului eroilor de la Bubuieci se reconstituie un loc de memorie, un loc de aducere aminte pentru jertfa supremă a Armatei Romane în Primul Război Mondial. O țară se apără cu armata, dar și cu o statuie de care sunt legate mii de inimi. Acest monument amintește de suferința poporului roman, dar și de dragostea noastră față de tot ce este sfânt” a declarat Iulian Rusanovschi, inițiatorul proiectului.
Monumentul inițial de la Bubuieci a fost construit în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și sfințit în data de 8 octombrie 1933. Sursă foto: Asociația Monumentum
„Mihai Eminescu spunea cu ocazia Primei serbări a românilor de pretutindeni de la Mănăstirea Putna, din 1871, că Am avut un trecut și voim a avea un viitor. Personal, cred că reconstruirea acestor monumente este un pas mic, dar important în recuperarea și redescoperirea trecutului nostru și a adevărului istoric. Totodată, aceste monumente sunt un îndemn spre acțiune și unitate adresat celor din prezent și celor care vor veni”, a precizat Iulian Tomeac, președinte ASCOR Iași.
Monumentul din Bubuieci a fost construit în urma unui parteneriat realizat între Asociația basarabeană Monumentum și ASCOR Iași, cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat al Guvernului României și al preotului Andrei Deleu de la parohia Adormirea Maicii Domnului din Bubuieci.
Parteneriatul presupune și refacerea monumentului dedicat victimelor regimului bolșevic din Parcul Valea Morilor – Chișinău.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 44, Ultimul acces: 2021-09-21 20:24:07